Вход Търсене

Унищожиха единствената колония на корморани по Северното Черноморие

Единствената гнездова колония на големи корморани на север от Бургас е унищожена. За това сигнализираха природозащитници. Група от 180 двойки гнездящи корморани е прогонена от местообитанието си, след като гората, в която гнездят, е била изсечена неправомерно. Така се поставя под заплаха цялата популация на птиците, които са обект на опазване.

При мониторинг на водолюбиви птици в района на Дуранкулашкото езеро екип на „Българското Дружество за защита на птиците“ (БДЗП) установил, че гнездовата колония на големите корморани е напълно унищожена.

„Ето, то се вижда – някои са си по клоните, както са си били. Тази година 180 двойки имаше – тази година. Миналата година са малко по-малко, а преди две години са 220.“, обясни Михаил Илиев от БДЗП.

Гората се намира в частен обект. Той обаче попада в Натура 2000 и не може да се секат дърветата. Подадени заявления няма нито до РИОСВ и Регионалната дирекция по горите, нито до община Шабла.

„Това, което се случва в този имот е грубо погазване на всички законови мерки и в разрез с това, което бихме желали да се случва в този район.“, каза Мариян Жечев, кмет на Шабла.

След случая са сезирани всички компетентни институции. Извършена е проверка. Резултатите от нея трябва да станат ясни до дни. През това време малка част от колонията на корморани се е преместила на малък остров в Дуранкулашкото езеро. Тъй като на него няма място за всички – вероятно популацията им тази година ще е намалее драстично.

Видео по темата може да гледате от: ТУК.

Източник: tvn.bg

 ИНФОРМАЦИЯ

Няма добавени мнения!

Други новини