Вход Търсене

Д-р Петър Янков, БДЗП: Вече съвсем ясно се забелязва есенната миграция на птиците

Вече съвсем ясно се забелязва есенната миграция на птиците. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас д-р Петър Янков, експерт в Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). В средата на всеки месец екипът на Природозащитен център „Пода“ извършва мониторинг на птиците, пребиваващи в езерата край Бургас. Мониторингът се извършва в рамките на LIFE проекта „Лагуната на живота“ и данните от него през този месец показват, че птиците вече са тръгнали на юг.

„Вече съвсем ясно се забелязва есенната миграция на птиците. Най-очевидно това е при розовите пеликани – близо 2000 птици бяха преброени в езерото. Освен тях и редица други, сред които най-познати на читателите са речните чайки. Техният брой е от порядъка на 3000. Тази птица почти липсваше през предишните месеци – това ясно показва, че вече започва да се изтегля на юг. Идват птици от Северна Европа, които намират благоприятни условия в Атанасовското, в Мандренското езеро и в Защитена местност „Пода“, където ще останат да отпочинат, преди да потеглят на юг към местата, където ще прекарат зимата“, посочи д-р Янков. Освен речните чайки, мониторингът е отчел присъствието на тънкоклюния листоног и на редица други дъждосвирцови птици. Пристигнали са вече и първите ята розови пеликани. Екипът на Природозащитен център „Пода“ уточнява, че засега техният брой е само 1572, макар че през целия период на миграцията през района на Бургас ще прелетят повече от 55 000 птици само от този вид. Дошли са вече и розовите фламинги.

„Над 500 розови фламинги има в момента. Тяхната численост флуктуира – увеличава се и намалява през различните месеци. Все пак, през последните няколко години минимум 100-150 розови фламинги се срещат в района на бургаските езера. Надяваме се в един момент да пристъпят към гнездене, защото това досега не е забелязвано в България при този вид“, посочи още орнитологът. В сравнение с мониторинга през месец юли миналата година д-р Янков обясни, че съществена промяна през настоящия не се наблюдава.

„Миналата година по това време още нямаше толкова много пеликани, но пък имаше повече от т.нар. „дъждосвирцови птици“. Това са птици, които гнездят в северните част на Европа и през юли започват да слизат на юг. Тогава имаше повече от тях. Природата е нещо динамично, но общо взето картината е същата – миграцията е започнала. Тя постепенно ще се увеличава през следващите месеци докъм октомври, когато отново ще започне да намалява броят на прелитащите птици, а да се увеличава този на зимуващите“, посочи д-р Петър Янков.

Автор: Мария Попчева
Снимка: Даниел Митев
Източник: focus-news.net

 ИНФОРМАЦИЯ

Няма добавени мнения!

Други новини