Вход Търсене

Десетки мъртви птици са намерени на плаж в Бургас

Бургазлии са притеснени от десетки мъртви птици на плажа, предаде bTV. Подобни случаи зачестиха не само у нас, но и по света. На Егейските острови паднаха хиляди лястовици, а в Дания почти 200 мъртви патици бяха открити по плажовете.

Умрелите птици в Бургас се оказаха от редкия и изчезващ вид на средиземноморския буревестник. Този вид почти не се среща у нас и затова хората трудно не ги разпознават.

Птиците са открити на плажа Атанасовска коса между Бургас и Сарафово.

"Първата реакция беше - една птица, втора птица и когато станаха четири птици, си помислих, че става въпрос за някакво отравяне", разказва Кристина Костова, която случайно се натъква на птиците.

Еколозите веднага са сигнализирани. Не са открити петна от мазут, нито белези от рибарски мрежи по птиците.

"Поне тези, които аз видях, нямаше нито една с видими наранявания", споделя Кристина.

"Те вече бяха в състояние, в което нито можехме да ги вземем за изследване, нито да подадем сигнал на Регионалната инспекция", коментира Радостина Ценова, Фондация "Биоразнообразие".

Този вид птици, средиземноморски буревестник, прекарват по-голямата част от живота си в открито море. Миграционният им поток минава през Бургаските езера.

24 хиляди са средиземноморските буревестници, които са преборили орнитолозите край Бургас. Тези птици са застрашени от изчезване от планетата. Около 100 хиляди екземпляра има в света.

"Нормално е при 24 хиляди птици да има болни индивиди, възрастни индивиди, които умират. Една от най-малобройните птици на земята", каза орнитологът д-р Петър Янков от БДЗП.

Съществува обяснение и за мъртвите лястовици в Гърция.

"Сега лястовиците са по-изтощени, защото те вече са минали двете най-големи препятствия по техния път от Африка към Европа, Сахара и Средиземно море, те са минали почти 5 хиляди километра, без да се хранят, идват в Гърция, където би следвало да е топло и да се хранят, там е студено - естествено, че ще загинат много от тях", обясни д-р Янков.

В Бургас също са подадени сигнали за мъртви лястовици.

"Прибирайки се у дома, на ъгълът на двата входа видях 8 мъртви лястовички. Проследихме нагоре да не би да има разрушени гнезда и поради тази причина да не са починали, но видяхме, че всъщност няма гнезда разрушени", разказва Тошко Иванов.

Все още не е ясна причината за смъртта им. За да имат възможност екоинспекторите да направят изследвания, трябва да се подават сигнали на телефон 112, както и на зеления телефон на екоинспекцията.

Автор: Ния Христова
Източник: dnes.bg

 ИНФОРМАЦИЯ

Няма добавени мнения!

Други новини