Вход Търсене

Хасковска област в повишена готовност за птичи грип

Областният управител на Хасково ще издаде заповед до всички общини за свикване на общински епизоотични комисии за вземане на превантивни мерки срещу птичи грип.

Д-р Стефка Здравкова изтегли заседанието на епизоотичната комисията с ден по-рано заради заповедта на директора на БАБХ проф. Паскал Желязков, в която се разпорежда повишена епизоотична готовност на всички региони в страната заради птичи грип, съобщиха от Областна администрация.

Инфлуенца по птиците е познат за България. Начинът й на разпространение, е като при африканската чума, но в зависимост от щама на вируса, може да бъде опасен за хората. Вирусът се разпространява при контакт на пуснати да се разхождат свободно домашни животни с диви птици, поясни директорът на ОДБХ Хасково д-р Георги Илиев.

Той допълни, че всяка година се вземат превантивни мерки във връзка с появата на птичи грип в страната.

Предотвратяване на заразата по птиците включва преброяване на всички птици в заден двор, фуражът да се прибира, а не да се оставя на открито. Трябва да бъдат засилени и мерките за биосигурност, а птиците от дворовете да не бъдат пускани извън тях и в контакт с диви птици.

При проява на заболяване или смърт на птици незабавно да бъде уведомен обслужващият ветеринар и кметът на населеното място, предупреждават властите.

Последният път, в който болестта удари много райони в страната, включително и хасковски, и нанесе сериозни щети на собствениците на птицекомбинати беше преди две години.

Над 100 000 птици бяха умъртвени в региона на Хасково в засегнатите обекти.

На заседанието си днес Областната епизоотична комисия отчете и ситуацията с Африканската чума по свинете. Вече е приет План за контрол, управление при кризи и предотвратяване на разпространението на заболяването АЧС в България през 2020 г.

Той включва засилен граничен контрол на движението на живи животни и личен багаж на пътниците, пристигащи на територията на страната, мерки за биосигурност в свиневъдните обекти, редуциране плътността на популацията от дива свиня на територията на страната и лабораторен контрол и провеждане на информационна кампания и обучения, отбеляза д-р Илиев.

Хасково остава единствената област, на чиято територия не е открита чума, но в същото време има и две огнища в съседната до Хасково Ямболска област.

Инж. Илиев припомни, че срокът за отстрелване на диви свине е удължен до 16 февруари.

От АПИ информират, че се спазват мерките за почистване и дезинфекция на републиканската пътна мрежа и магистрала Марица - също мярка, която беше въведена за ограничение разпространението на заразата.

Източник: haskovo.net

 ИНФОРМАЦИЯ

Няма добавени мнения!

Други новини