Вход Търсене

Лешояд с чип от България, арестуван за шпионаж в Йемен

Белоглав лешояд, маркиран в България беше задържан за шпионаж в Йемен, съобщава DarikNews. През есента на 2018 година лешоядът излетял от нашата страна на традиционната си есенна миграция. Прелитайки през Йемен, където се води гражданска война, обаче е уловен.

Намирайки поставения на птицата предавател, въоръжените бойци, контролиращи йеменския град Таиз, я заподозрели в шпионаж и задържали в плен. Белоглавият лешояд наречен Нелсън бил маркиран в България.

Европейски организации за защита на животните призоваха за неговото освобождаване. След дипломатически преговори, в крайна сметка застрашената птица е освободена.

Лешоядът най-вероятно е излюпен някъде в Хърватия, коментира Ивелин Иванов, отговорник за програмата за възстановяване на лешоядите в България. Дивата птица е маркирана в нашата страна, където ѝ е сложен и предавател.

"Нашият герой е стигнал до Саудитска Арабия, откъдето получаваме последните сигнали за него, след което сигналите изчезват. Навлизайки в Йемен, ние губим сигнал с него, защото се оказа, че там умишлено няма роуминг. Така два-три месеца нямахме връзка с него. Преди дни получихме съобщение на пощата със снимки на птицата ни. Тя е със специфични крилни марки, откъдето разбрахме, че е тя", посочва Иванов.

Снимките са изпратени от местни жители на Йемен, които решили, че щом някой си е направил труда да маркира птица и да остави контактите си на нея, ще бъде готов да плати и съответния откуп, за да може тя да бъде пусната на свобода.

Откуп не е платен, но след като се идентифицира човекът, който го е пленил, перипетиите за лешояда продължават.

"Армията конфискува птицата в подозрение, че лешоядът е шпионин, тъй като си мислят, че предавателят е шпионско устройство. След изпратено от нас писмо, получихме съдействие от посолството на Йемен в България. Те успяват да убедят главнокомандващия на армията, където е била птицата, и той се съгласява в началото да върне предавателя, а след това и птицата", поясни Ивелин Иванов.

И така набеденият за шпионин лешояд вече е в зоопарк в Йемен, откъдето предстои отново да бъде пуснат на свобода. Какво ще се случи с нея след това, обаче няма как да разберем, защото предавателят на птицата вече е върнат в България.

Източник: vesti.bg

 ИНФОРМАЦИЯ

Няма добавени мнения!

Други новини