Вход Търсене

Папагали дъвчат кабелите на австралийска интернет компания

Австралийска държавна компания, натоварена със задачата да изгради национална широколентова интернет мрежа, която вече е под прицела на недоволни потребители, "осъмна" с нов и неподозиран враг – папагали, които дъвчат кабелите из страната, предаде Ройтерс.

За възстановяването на щетите, причинени от пернатите "мераклии за широколентов достъп", в това число за подмяната на "наджваканите" кабели, компания Ен Би Ен вече е похарчила 80 000 австралийски долара (61 500 щатски долара).

От компанията обаче очакват разходите да набъбнат още, тъй като се установяват нови поражения за телекомуникационния инфраструктурен проект.

"Папагалите постоянно острят човките си и ще атакуват и разкъсват всичко, до което се докопат. За беда те явно са развили афинитет към нашите кабели. Нищо не може да спре тези птици, когато са "на рояци", оплакват се от компанията.

Малките жълтокачулати какаду изобилстват в Австралия и са известни с ненаситния си апетит за "всичко" – от плодове до дървени прозоречни рамки.

Повечето пострадали кабели са в зърнопроизводителни райони в югоизточната част на Австралия.

"Изглежда, че вкусът на папагалите към кабели е придобит, тъй като е различен от обичайните им предпочитания. Те обикновено налитат на дървесина или лющят корите на дърветата.

Кабелите не са им "слабост". Възможно е обаче да ги привлекли цветовете и местоположението им", казва Жизела Каплан, специалист по животинско поведение от университета на Нова Англия.

Снимка: Istock.com
Източник: btvnovinite.bg

 ИНФОРМАЦИЯ

Няма добавени мнения!

Други новини

Абонамент

Абонирайте се за информационен бюлетин на уеб сайта.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете email адреса му: