Вход Търсене

Рядък вид папагал Какапо се излюпи в Нова Зеландия

Първото от очакван рекорден "урожай" от пиленца от застрашения вид папагали Какапо се излюпи в Нова Зеландия.

Папагалчето с временна "лична карта" Уайкауа-2-А-2019 тежи едва 28 грама, но е здраво и силно, съобщават в социалните мрежи от екипа, който работи по програма за възстановяването на популацията на Какапо.

Популацията на вида Какапо, описан навремето от британския зоолог Марк Каруърдин като "най-едрия, най-дебелия и най-неспособния да лети папагал в света", наброява 147 възрастни екземпляра. Птиците обитават три отдалечени новозеландски острова.

Специалистът по Какапо - Андрю Дигби обяснява, че тази година размножителният сезон е започнал по-рано и че 49 от 50-те женски вече са се чифтосали.

За да се предостави възможност на женските да гнездят отново, рейнджъри обикалят островите и събират яйца, които ще бъдат отгледани от хора.

Не по-малко заети са събирачите на семенна течност, чиято работа е да извличат сперма от мъжки екземпляри с желателни генетични характеристики за изкуствено оплождане на женските.

"Една от най-големите заплахи за вида Какапо е безплодието. Около половината от снесените яйца са "ялови" и само една трета се превръщат в пиленца", казва Андрю Дигби в интервю за радио "Ню Зиланд".

Изкуственото осеменяване увеличава шансовете за оплождане на яйцата и освен това представлява възможност да се предадат гени от желани мъжки екземпляри.

Програмата за възстановяване на популацията на Какапо започва през 1995 г. Благодарение на нея броят на редките папагали се е увеличил от 51 на 147 възрастни птици.

Източник: novini.bg

 ИНФОРМАЦИЯ

Няма добавени мнения!

Други новини

Абонамент

Абонирайте се за информационен бюлетин на уеб сайта.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете email адреса му: