Вход Търсене

Откриха огнище на птичи грип в птицеферма в Генерал Тошево

Високопатогенна инфлуенца тип H5N8 е открита в птицеферма за кокошки-носачки в Генерал Тошево, област Добрич. Това съобщиха от пресцентъра на Българската агенция за безопасност на храните.

Незабавно са предприети всички мерки за ликвидиране на огнището съгласно Европейското законодателство.

Започнати са действия по унищожаване на птиците в засегнатия животновъден обект, като поетапно ще бъдат убити и обезвредени 140 хиляди носачки.

Обособена е трикилометрова предпазна зона и 10 км наблюдавана зона около животновъдния обект, като са наложени забрана за търговията и придвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, организиране на панаири, пазари, изложби и други струпвания на домашни или други птици.

Засилени са клиничните прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища на територията на област Добрич.

Кокошките носачки се отглеждат в закрити помещения и все още не е установено как са се заразили. Веднага след потвърждаване на щама H5N8 са предприети мерки по ликивидиране на огнището.

От Агенцията по храните уверяват, че няма опасност за хората, които работят във фермата, а яйцата от болните пернати не са стигнали до търговската мрежа.

„Тези яйца не могат да излязат на пазара. Те са възбранени още при първите възникнали съмнения, не от петък, а от една седмица преди това”, обясни директорът на БАБХ – Добрич д-р Анелия Андонова.

Собственикът на птицефермата не отговори на обажданията ни. Птицефермата се намира на километър от главния път Добрич – Кардам. Най-близкото населено място е доста отдалечено от нея.

Всички стопани на пернати ще бъдат предупредени да затворят птиците, а фуражът да се съхранява на закрито.

Гледайте репортаж по темата на btvnovinite от: ТУК.

Източници: dnes.bg, btvnovinite.bg, nova.bg

 ИНФОРМАЦИЯ

Няма добавени мнения!

Други новини