Вход Търсене

Скандал с умъртвени над 100 птици в зоопарка в София

Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ) умъртви над 100 птици, които бяха настанени в столичния зоопарк.

Пернатите, сред които е имало и защитен вид, са били конфискувани преди няколко дни на Дунав мост при Видин. Животните са избити, въпреки че не е имало данни, че са болни.

124 са били птиците приети в столичния зоопарк със заповед на регионалната екоинспекция в Монтана, след молба за съдействие от страна на областната дирекция по безопасност на храните във Видин. Те са поставени под карантина, два дни по-късно в зоопарка получават заповед за евтаназирането им. Вчера сутринта екип от агенцията по храните натоварва птиците в микробус и без да подпише протокол ги откарва в неизвестна посока.

„Защо, ако имаше притеснение за здравословния статус на тези птици то те не бяха евтаназирани още на границата на република България, защо след като те са настанени на място, на което има над 2 хиляди животни и са поставени под карантина, на тях не бяха направени изследвания за определяне на здравословния им статус?”, попита Добромир Бориславов - директор на Столичния зоопарк."

"Опасения за птичи грип" - така от агенцията по храните обясняват действията си. Зоопаркът нямал право да приема каквито и да е животни без документи и затова птиците са иззети и незабавно унищожени, което противоречи на протокола, с който са постъпили в зоопарка, „затова птиците са иззети и незабавно унищожени."

Явор Гечев от фондация "Четири лапи" обаче беше категоричен, че правомощията на агенцията са престъпно превишени.

„Това е единственият коментар, който може да бъде направен по отношение на действията им. Нарушени са няколко нормативни акта от българското законодателство”, каза той.

Междувременно административният съд е отменил изпълнението на заповедта за евтаназиране на животните, която от агенцията са дали на зоологическата градина.

Зоологическата градина в София минава под карантина заради птичи грип

При две от унищожените от агенцията по храните птици, които бяха настанени в зоологическата градина в София, е открит щам на птичи грип. За неизвестен период се затваря достъпът до зоопарка. Това се разбира от съобщение на агенцията до медиите.

Доказан е птичи грип в две от птиците, унищожени при разкриването на нелегално транспортиране на животни, съобщава Българската агенция по безопасност на храните, за която се установи, че незаконно е иззела от софийския зоопарк и унищожила над 140 птици.

След унищожаването на 119 птици, открити в транспорт, превозващ нелегално животни и птици, Областната дирекция по безопасността на храните - София-град, предостави за изследване от Националната референтна лаборатория по инфлуенца и Нюкясълска болест по птиците проби от евтаназираните екземпляри, обяснява агенцията.

Първоначалните изследвания са доказали наличие на птичи грип в две от птиците – лебед и патица. Окончателните резултати за щама на заболяването ще бъдат оповестени до дни.

По Закона за ветеринарно-медицинската дейност зоопаркът е поставен под карантина.

Разпоредени са още редица мерки, които целят да не се разпространи зараза от зоологическата градина. До вземането на фекални проби от клетките, в които са настанени птиците, пък се забранява достъпът на посетители до зоологическата градина.

Министърът на земеделието нареди проверка заради незаконно убитите птици

Министърът на земеделието разпореди проверка на незаконна акция на Българската агенция по безопасност на храните след като стана известно, че от БАБХ са умъртвили огромен брой диви птици въпреки решение на административния съд, който се разпорежда това да не бъде извършвано. За проверката се разбира от съобщение до медиите от пресцентъра на ведомството във вторник, а като мотив се сочат сигнали на граждани и неправителствени организации.

Преди ден от Българската агенция по безопасност на храните иззеха 143 диви птици и ги евтаназираха по бързата процедура, без необходимите документи, погазвайки закона и въпреки влязло в сила решение на съда да не се избиват птиците.

Унищожените птици са били внесени нерегламентирано на територията на страната през Дунав мост 2. Но е имало писмени доказателства, че птиците са клинично здрави. От БАБХ обаче са отказали да впишат в протокола тези доказателства и са ги пренебрегнали, става ясно от определението на съда. Вместо това оттам официално в свое съобщение се оправдават с риск от епидемия на птичи грип.

Проверката на МЗХ ще бъде направена от инспектората съвместно с дирекция "Животновъдство" към ведомството. Тя трябва ще провери спазени ли са всички правила и процедури по ветеринарно-медицинското законодателство от служителите на БАБХ.

Откъде идват животните

Преди седем дни граничните власти са конфискували незаконно транспортирани животни (общо 300, сред тях и въпросните 143 диви птици). Те са били предадени на екоинспекцията в Монтана, защото има подозрения, че сред тях има и защитени видове. Оттам е решено те да бъдат транспортирани в столичната зоологическа градина за установяване на вида им.

Зоопаркът в София е и спасителен център и често работи в подобни случаи на бракониерство. Последният такъв известен казус беше с лъвовете от нелегалния зоокът в Разград, в който експертите на зоопарка съдействаха за транспортирането на лъвчетата Масуд и Терез, а и до момента полагат грижи по възстановяването на другите лъвове.

Зоопаркът в столицата разполага с карантинен център за подобни случаи. Но според официалното съобщение на БАБХ този център "не може да бъде използван за спасителен център за конфискувани животни и всяко въвеждане на животни с неясен статус крие риск от въвеждане и разпространение на заболявания в зоологическата градина".

Въпреки решението на съда...

По информация на "Четири лапи" още в петък БАБХ издава заповед за умъртвяването на птиците. Директорът на столичния зоопарк обаче обжалва заповедта пред Административен съд – София с мотив, че тя е незаконна. Жалбоподателят представя писмени доказателства, удостоверяващи че "птиците са развъдени в плен, не са показали никакви клинични признаци на заболявания, към момента на изследване, както и че могат да се търгуват в рамките на ЕС", се обяснява в съдебното решение.

Решението на административния съд по случая

Съдията решава делото още същия ден, решението е в полза на жалбоподателя като съдът спира заповедта на агенцията да убие 143 диви птици. "Разпореждането на БАБХ е постановено в нарушение на административно - процесуалните правила, при съществени процесуални нарушения, което обуславя и неговата отмяна," пише още в съдебното дело.

В понеделник – въпреки че има влязло в сила решение на съда, агенцията изземва животните, за да ги евтаназира. Това става без необходимите документи, въпреки че Законът за ветеринарно-медицинската дейност не позволява контролиращият орган да предприема подобни действия.

Птиците не умират сами...

Явор Гечев от "Четири лапи" заяви, че конфискуването и убиването на птиците от ветеринари на Българска агенция по безопасност на храните е извършено абсолютно незаконно, тъй като те са контролиращ орган и нямат право на това.

От БАБХ обаче официално оправдават бързите си действия с "епизоотичната обстановка в Европа по отношение на високопатогенна и нископатогенна инфлуенца по птиците и рисковете, които крие движението на птици с неясен здравен статус".

Като мотив оттам твърдят за "високопатогенната инфлуенца по птиците тип А (HPAI H5N8) в периода 2016 - 2018 г." Според природозащитниците обаче това е само оправдание, защото в момента няма подобна епидемия.

Затвориха зоопарка в София заради птичи грип

Агенциято по безопасност на храните затвори зоопарка в София заради птичи грип. При два екземпляра от умъртвените птици, които бяха незаконно транспортирани през "Дунав мост" 2, била открита болестта.

Първоначалните изследвания са доказали наличието й в лебед и патица. Окончателните резултати за щама на заболяването ще бъдат оповестени до дни, съобщиха от контролния орган.

По-рано днес стана ясно, че министърът на земеделието Румен Порожанов е разпоредил проверка на дейността на БАБХ.

Тя се наложи след сигнали от неправителствени организации и граждани за защитени видове птици, които агенцията по храните реши да умъртви. В понеделник от контролния орган съобщиха, че на "Дунав мост" 2 са спрени алпаки, мечета, гъски, патици, гълъби и патета".

“Те са транспортирани в изключително лоши условия, не са спазени никакви изисквания за хуманно отношение и не са придружени от ветеринарно-медицински документи, които да удостоверят техния произход и здравен статус”, съобщиха от БАБХ. След това казаха, че е взето решение птиците да бъдат умъртвени по хуманен начин.

Става дума за 119 птици, проби от които са изпратени за изследване.

Забранява се достъпът на външни лица до Зоологическа градина - София до приключване мерките, които е разпоредил шефът на БАБХ Дамян Илиев.

Той забранява да се транспортират яйца, фуражи за птици, отпадъци, тор от птици, оборудване, използвано в обекта и имащо досег с птици от софийския зоопарк.

Пернати, за които е възможно да имат досег с диви птици, трябва да се затворят и отглеждат на закрито до отмяна на нарежданията.

Източници: bTV, Факти.бг, dnevnik.bg, dnes.bg, 24 часа

 ИНФОРМАЦИЯ

Няма добавени мнения!

Други новини