Вход Търсене

Две птици нанду са най-новите обитатели на зоокъта в Павликени

Две птици нанду са най-новите обитатели на зоокъта в град Павликени. Те са и най-атрактивни за посетителите. Това каза за Радио „Фокус“ – Велко Търново директорът на зоопарка в Павликени Сезаин Мехмедов.

Животните са доставени в средата на миналия месец и вече са се приобщили към новата си среда на живот. Мехмедов поясни, че на външен вид обикновеното нанду прилича на щраус, но за разлика от него е два пъти по-дребно и има оперение по главата и шията.

Птиците нанду обитават откритите пространства на Южна Америка. Не летят, а при бяг развиват скорост до 60 км/ч.

„Двете птици ги взехме от Бургас, от един частен зоопарк, който в момента се разраства. След разговори със собственика, аз стигнах до извода, че трябва да взема точно тези.

Имах предложения и за други, но избрах точно птица нанду, защото за мен тя е най-красивата от този вид“, коментира директора на зоокъта в Павликени. Двете нови птици са мъжка и женска, като едната е 5-6-годишна, а втората е на 4-5 г. Те не изискват специални грижи, хранят се гранули от пресована люцерна, жито, слънчоглед, царевица, с удоволствие поглеждат и към зеленчуци като зеле и маруля.

По думи на Мехмедов маймуните са най-капризните обитатели на зоокъта, защото през зимата те се отглеждат в помещения със специално изградено отопление, но за сметка на това те са и едни от най-интересните животни.

Той уточни, че повечето обитатели на зоологическата градина не изискват специални грижи. „Ние се придържаме към видове, които не са много капризни, не искат много отопление и се хранят с горе-долу еднаква храна, която се намира по магазините“, коментира Сезаин Мехмедов.

Той посочи, че най-атрактивни за посетителите се оказват щраусите, маймуните и кенгуруто. „Ако се е разперил паунът и той е много красив. Някои пък харесват понита, други при козлета, муфлони, всеки има някакви предпочитания“, обясни Мехмедов. В зоокъта има 41 вида животни, като общия им брой надхвърля 200, заедно с пернатите.

Той каза още, че през летните месеци зоокътът работи до около 20.00 часа, като причината е, че посетители има докато е светло. Мехмедов заяви също, че посещението е напълно безплатно, а на входа на градината има поставена кутия за дарения и всеки, който желае, може да пусне пари в нея.

„Мога да кажа, че два пъти в годината тя се отключва и парите, които са дарени се използват за нуждите на зоопарка. С тях купуваме храна или някакви материали за изграждане и ремонт на клетките“, обясни директорът.

При последното отваряне на кутията с дарения в нея е имало около 2 хиляди лева, събрани за около 5-6 месеца. Издръжката на зоокъта е общинска, като годишно в него се влагат около 150 хиляди лева. Не са малко и спонсорите, които помагат с купуване на храна, на материали и дори на нови животни.

Луиза ТРАНЧЕВА

Източник: focus-news.net

 ИНФОРМАЦИЯ

Няма добавени мнения!

Други новини

Абонамент

Абонирайте се за информационен бюлетин на уеб сайта.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете email адреса му: