Вход Търсене

Спасете птиците през зимата, направете им хранилки!

Гражданите да поставят хранилка със суров слънчоглед на прозореца си, пред блока или в парка, за да подкрепят дивите видове птици в търсенето им на храна през зимата. За това призовават от Българското дружество за защита на птиците.

На птиците също им е студено, освен това им е трудно да намират естествената си храна, каквито са насекомите.

Храната, богата на мазнини, е важна за оцеляването на пойните птици, които не отлитат на юг и остават в страната, посочват от дружеството.

Веднъж научили мястото, на което се предлага храна, птиците ще започнат да идват редовно и ще стават все повече и повече.

Голям, син, черен или дългоопашат синигер, горска зидарка, червеногръдка, щиглец, чинка, зеленика, врабче и много други видове ще долитат ежеминутно до хранилката. Важно е тя да не остава празна, защото птиците разчитат на семената в нея.

Целта на кампанията "Зрънце любов" е не само да помогне на малките крилати обитатели на парковете и градините в критичните за тях зимни дни, но и да стимулира хората да потърсят един по-необичаен контакт с природата.

Всеки може да отбележи хранилката си на интерактивна карта на сайта на БДЗП, където близо 2000 души от цяла България вече са обозначили своята грижа за природата.

За изработването на хранилка не са нужни нито скъпи материали, нито специални умения, посочват от дружеството и информират, че през декември в Bulgaria Mall ще работи ателие "Хранилка за птици".

От БДЗП ще разкажат на участниците как да се грижат за дивите птици през зимата в града.

Който иска да прави хранилка, ще се нуждае само от празна пластмасова бутилка и 2 молива, допълват от дружеството.
По публикацията работи: Камелия Цветанова

Източник: dnes.bg
Снимка: Булфото

 ИНФОРМАЦИЯ

Няма добавени мнения!

Други новини

Абонамент

Абонирайте се за информационен бюлетин на уеб сайта.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете email адреса му: