Вход Търсене

Мек кърлеж, птичи кърлеж или капуш

 

Argas persicus принадлежи към сем. Argasidae – меки кърлежи и е известен още като птичи кърлеж или капуш.Той напада кокошки, диви птици,пуйки, фазани, гълъби, патици , домашни животни и човека. Яйцата на женските могат да бъдат открити по цепнатините на стени и дървения в птичарниците. Ларвите могат да издържат на глад до 3 месеца, а нимфата и имагото дори до 10 години.



Отделям специално внимание на този проблем, защото лично аз съм прекарал няколко години в борба за овладяването му. Когато този проблем се появи при мен, не съм и подозирал за подобни паразити. Просто кокошките ми започнаха да измират и не бях в състояние да направя нищо.



Ще започна разказа си от самото начало. В двора на село винаги сме гледали кокошки и никой от нас не беше чувал за кокоши кърлеж, още по- малко би повярвал че гадинки, които трудно се забелязват с човешко око могат да убиват птици. Тези паразити живеят в стари дървени материали- греди, дъски и прочие и могат да преживяват без храна до 10 години. Те не живеят по птиците, а ходят по тях за да се нахранят с кръв (предимно нощем).



Преди години се запалих много по различни породи кокошки и започнах да купувам и събирам в двора най- различни видове. Първата година беше безпроблемна, но за втората птиците станаха много и предприех действия. За целта се наложи да преустроя стари постройки в които дядо ми е гледал някога крави, коне, овце, кози и какво ли не през годините. Започнах да събарям ясли и да къртя прегради за да обособя клетки.



По това време закупих много породи и необяснимо за мен, дали пренесох паразита или просто излязоха от дърветата които разбивах, но стана чудо. Птиците започнаха да отслабват и стигаха до там че ядяха легнали от безсилие. Отслабваха до толкова, че долу на гърдите им се напипваше един кокъл остър като нож. И не след дълго – умираха. Освен, че им пие кръвта, паразита пренася и бактерии, които действат още по- бързо и убиват птиците.



Аз непрекъснато люпех с няколко инкубатора, но и от пиленцата не оживяваше почти нищо. В разгара на лятото съм стигал до 20 жертви- големи кокошки на ден. Умряха и всички квачки върху яйцата (докато мътят)…… Кошмар! Носих на ветеринар няколко пъти умрели птици за да каже причината, но безуспешно.



Изживявахме всички загуби, но се появи още по-голям проблем. Когато влизахме в помещенията на кокошките, тези гадини започнаха да се качваха и по нас. С просто око не се забелязват а сърбенето е непоносимо. Налагаше се да минем през банята след всяко влизане в помещенията. След като разкрихме паразитите и то благодарение на това, че ги усетихме и по нас се обърнахме към ветеринар с точен и ясен проблем.



Започна се адското обезпаразитяване. Купуване на какви ли не глупости от ветеринарната аптека. Пръскане на помещения и кокошки всеки ден. Къпане на кокошки по 2 пъти седмично. НЕ и НЕ!



С настъпването на есента и захлаждането, паразитите намаляха и сякаш проблема се потули. Имаше жертви, но не в такъв мащаб. На пролетта със затоплянето, нашите мили приятели- кокошите кърлежи не се забавиха. Накупихме познатите лекарства и се започна пак. Цялата процедура, до болка позната ме отегчаваше защото знаех резултата- никакъв ефект. Започнахме с някакви бабешки рецепти.



Опалваме помещенията със сяра, мазане на кокошките с мас и нафта- безумие! Съветвах се с колеги и всеки ми казваше от странни по- странни методи, но масово всички се оплакваха и явно търсеха варианти. При мен проблема беше много засилен от факта, че гледам птиците в постройки пълни с дървен материал.



С времето открих начин да се преборя. Ако сте решили да отглеждате кокошки бих желал да ви дам съвет как да избегнете този ужас, или ако всяко лято се борите и вие с това как да се избавите.



Преместете птиците в клетки от метал и мрежа и избягвайте всякакви дървени материали за строителство на курници и волейери. Ако ви е невъзможно да избегнете дървото, то поне го запечатвайте с боя или лак.

„Вълшебните” лекарства за обезпаразитяване се казват Pandex и Permethrin. Накапете на вратът всички птици (по- едрите петли с по 2 капки, другите с по 1).



Правете това през 30 дена. Капете само с едно от двете- което си намерите по –лесно в аптеките. Тези капки са за кучета и по- едри животни, но не се притеснявайте. Просто тези за птиците не действат на този паразит.



Във ветеринарните аптеки са ми казвали какво ли не относно перметрина (който аз предпочитам) – бил спрян от производство, увреждал черния дроб на животните, бил толкова силен, че една капка щяла да убие кокошка- абсолютно невярно! Единственото, което мога да отбележа, че от накапаните птици за определен период, месото и яйцата не са препоръчителни за консумация.



Капуша заразява птиците с кокцидиоза. В схемата за запойка на пиленцата не пропускайте Baycox, именно това лекарство предотвратява появата на кокцидиоза.



Иван Иванов, с. Голец

Мнения и оценки (2)          Сподели във Facebook



Абонамент

Абонирайте се за информационен бюлетин на уеб сайта.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете email адреса му: