Вход Търсене

» Обикновена

Обикновена /Перлена/ токачка (Numida meleagris)

Това е обикновената дива токачка, произлизаща от Централна Африка. Селекционирана е през миналия век в Европа.

Наричана е още Перлена, или Синя токачка. Тя е най-разпространената порода обикновени токачки отглеждани при домашни условия.

По цвета на оперението и външния си вид прилича на дивите си предшественици. Перата на гушата и върху част от гърдите са лилави, често до сиво-синкави, без блясък. Оперението е напръскано с бели перли.

В зависимост от района, който населяват, мъжките тежат 1,5-2 кг, а женските от 1,8 до 2,5 кг. В ареала на развъждане годишната носливост е 80-90 яйца. В селекционните центрове носливостта се подобрява и надминава 150 яйца. Използва се за създаване на хибриди с добри продуктивни качества. Масата на яйцата е средно 40-45 г.

До 21-седмична възраст те се развиват еднакво. След това мъжките почти спират растежа, а женските продължават да растат със същата интензивност. През време на яйцеснасянето масата им намалява, но се възстановява след линеенето.

Кожата на тази токачка е тъмна, поради което въпреки отличните вкусови качества (по-добри от тези на фазана) много не се търси. Поради тази причина е създадена породата Бяла токачка.

На главата си токачките имат роговидно образувание - гребен, а главата е без оперение. Неоперена е и горната част на сравнително дългата шия.

Токачката е интересна и красива птица, която има хоризонтално удължено, овална тяло, къса, тънка шия, къси закръглени крила, високи тънки крака. На задната част на врата има ветрилообразни пера. На главата има гребен. В долната част на главата се намират обеци с бяло-червен цвят. Токачките имат къси, здрави нокти - мъжките са без шпори. По окраска на оперението мъжките и женските почти не се различават.Обикновената токачка е с характерен цвят на перушината: по цялото тяло те имат бели петна на тъмно сиво-черен фон.

Токачките са опитомени и се отглеждат предимно заради вкусното им бяло месо. Живото тегло на мъжките е около 1,7 кг, а на женските - 1,8 кг. В токачките в сравнение с кокошките се съдържа 10-15% повече месо, главно благодарение на мускулната тъкан, която е с тънки нишки и е причина за по-крехкото им месо. Освен това, месото от токачки е с по-малко мазнини и повече протеини.

Яйцата се употребяват по-рядко. Яйцедобивът е 80-90 яйца, масата на едно яйце е 45 грама. Яйцата от токачки също се различават от кокошите, защото съдържат в себе си повече сухо вещества. Жълтъкът на яйцето от токачка има ярко жълт цвят и съдържа повече витамин А и каротиноиди. Черупките и обвивките са много здрави и това благоприятства по-дългото им съхранение - до половин година.

Токачките са стадни птици. Те са доста страхливи, но бързо свикват с хората. При съвместно отглеждане на токачки с различни видове домашни птици се държат независимо. Това е здрава, издръжлива птица, устойчива на болести.

В литературата има съобщения, че токачките могат да се използват като средство за борба с насекомите, включително с колорадския бръмбар. В същото време те могат да се пускат в градината, без да има опасения, че ще разровят насажденията, както правят кокошките.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook