Вход Търсене

» Розово фламинго

Розово фламинго (Phoenicopterus roseus)

Фламингото е птица от семейство Фламингови. Живее край солени езера и морски лагуни. Храни се с планктон, червеи, миди, скариди, ларви на насекоми и други богати на каротиноиди храни. Благодарение на странната му извита човка, която влачи във водата, то може да прецежда и задържа микроорганизмите от плитките места.

Розовото фламинго, наречено още обикновено фламинго, е най-разпространеният вид фламинго. В Европа се среща в южна Франция и южна Испания. В Африка птицата е най-разпространена в Мароко, южен Тунис и Кения. Среща се и в Афганистан и северозападна Индия.

Макар и рядко, може да се види и в България.

Фламингото е сравнително голяма птица с дълги, тънки крака и достига височина 130-140 сантиметра. Теглото му достига 4 килограма.

Цветът на перата му варира от бял до червеникав. Възрастните индивиди (след 3-тата година) са обикновено с нежно розов цвят като крилете им са червени, а маховите (летателни) пера са черни.

Особена характеристика на фламингото е здравият, масивен, извит надолу клюн, с помощта на който филтрира храната от водата. В основната си част той е червен, а на върха черен. Подвижната част на клюна му (за разлика от повечето птици) е не долната, а горната. Цветът на фламингото се определя от количеството каротиноид в храната. Най-младите индивиди са с мръсно сив цвят, който след това преминава в бял (при все още недостатъчност на веществото каротиноид).

Фламингото е моногамно животно, живее в колонии със стотици, понякога хиляди двойки. Гнездото му представлява конусообразен хълм от глина и тиня. Снася от едно до три яйца.

Инкубационният период е 30 дни. Макар че достигат зрялост около третата година, отглеждането на малки започва около петата-шестата година. Фламингото живее средно 32 години.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook

Абонамент

Абонирайте се за информационен бюлетин на уеб сайта.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете email адреса му: