Вход Търсене

» Джърси гигант

Джърси гигант (Jersey Giant Chicken)

Джърси гигант е порода създадена в Америка, щатът Джърси, около 1870-1880 г.

Това е една от най-едрите породи кокошки в света, като петлите достигат тегло около и над 6 кг, а кокошките често надвишават 5 кг.

Породата е създадена от братята Джон и Томас Блек с целта да замести пуйката, като селскостопански качества, а за гени на едрата порода са използвани породите черна Брама и черен Лангшан.

Породата се отличава с огромните си размери не само от гледна точка на месо, но и на яйца. Джърси гигант снася големи яйца, почти винаги над 70 гр., и доста по-често от колкото другите породи от тежка категория.

Цветът на черупката е най-често кремав или розовеещ.

Птиците от породата се развиват по-бавно, като достигат пълният си размер около 9-я месец, тогава и кокошките пронасят.

В наши дни се срещат 3 разцветки на породата – черен, син и сплаш.

Джърси се характеризират с размера си и спокойствието си.


ОЩЕ ЗА ПОРОДАТА:

Официално породата кокошки Jersey Giant се появи наскоро в Америка. Но отглеждането на гигантски кокошки в американския щат Ню Джърси започва още през 19-и век. А черните гигантски кокошки се появяват в началото на 20-и век.

Птиците от тази порода изглеждат не просто едри, а направо огромни. Отделни мъжки петли достигат тегло от 10-11 кг, минималното тегло, което достигат е 7 кж. Не изостават и женските птици, теглото им рядко е под 5 кг.

Петлите имат голям и ярък назъбен гребен. Клюнът е къс, но мощен. Очите на тези птици са тъмно-кафяви. Опашките на петлите са големи и пищни. Кокошките са много мусулести.

Окончателно птиците се формират на възраст 6 месеца, но най-активни са през първите 5 месеца от живота си.

Ако кокошките от тази порода се отглеждат за месо, то най-подходящата възраст за клане и 5 месеца, след това месото им става жилаво.

Кокшките снасят добре. Първите яйца снасят на възраст 7 месеца. Теглото на яйцата е от 50 до 70 грама. За година кокошка от порадата Jersey Giant снася до 180 светло-кафяви яйца.

Тези едри птици имат нужда от постоянни разходки и достатъчно просторен кокошарник. Гнездата трябва да се поставят ниско. Желателно е подът да се застеле със слама. Кокошките добре понасят студеното време.

Птиците се отличават със спокоен характер, но трудно съжителстват с други породи.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook