Вход Търсене

» Фаверол стандарт

Фаверол стандарт (Faverolle Standart)

Стандарт

Произход: Франция.

Предназначение:
Скорозряла, склонна към угояване месодайна кокошка с носливост 130 – 160 яйца с жълта или кафява черупка с тегло 55 грама.

Общ вид:
Едра, но въпреки това подвижна петопръста кокошка с масивно, набито и широко тяло, фини кости, фина бяла кожа, средно висока стойка, добро оперение, с оформена брадичка от пера, леко оперение по краката, с жив темперамент, но спокойна.

Живо тегло:
При петлите 3,1 – 3,7 кг, при кокошките 2,6 – 3, 2 кг;

Пръстени:
При петлите: 24; при кокошките: 22;

Белези на породата при петлите

Глава: Малка, леко плоска:

Човка: Къса, дебела, бяла до розова на цвят:

Гребен: Прост, изправен, колкото е възможно по – нисък, с равномерно изрязани 5 – 6 зъбци:

Очи: Оранжево – червени:

Лице:Червено, с оперение:

Околоушки: Скрити от брадата цветът им е без значение:

Менгуши: Закърнели, скрити от брадата:

Шия: Средно дълга, дебела, с богато наметало, покриващо и гърба:

Тяло: Широк, дълбок и дълъг, разположен хоризонтално,гледан отстрани е с правоъгълна форма, валко по дълбок в задната си част:

Гръб: Дълъг, изпъкващ над раменете, той преминава в широко, плоско и богато поясно наметало:

Опашка: Къса, леко изправена, кормилните пера са покрити само от къси сърповидни пера:

Гърди: Широки и дълбоки:

Криле: Плътно прилягащи, разположени малко по – напред и по – високо:
Подбедра: Къси с богато оперение:

Крака: Средно дълги, бели, с фини кости, от външната страна имат леко оперение, с по пет пръста; четвъртият и петият пръст са разположени малко по – навътре, петият е малко по – дълъг и е насочен нагоре:

Оперение: С мека структура и слабо развити пухени възглавнички:

Белези на на породата при кокошките:

По – тромави от петлите, имат добре развит корем, широк гръб, леко повдигнат, опашката е къса, прилича на стряха. Тези кокошки имат характерна "прическа” около шията и дълги пухкави пера, разположени под околоушките и менгушите като брада.

Недопустими белези: Жълта човка, жълти крака,нетипична конструкция на тялото, липса на брада, липса на пети пръст.

Окраска

- Сьомгова: При петлите: Гърбът и покривните пера на крилата са кафеникавочервени, с примес на бял и жълт цвят; червените пера отчасти са окантовани с блестящ месингов цвят; по – старите петли имат по някои части на тялото жълто бели пера; шийното и поясното наметало са с цвят на слонова кост; кафеникавочервеното оцветяване на средната част на наметалото е благоприятен белег; шията от двете страни има кафеникавочервени или тъмни петна ( петна на Краус). На крилете се образува "черно огледало” със зеленикав или синкав блясък; външната страна на големите махови пера е чисто бяла, а втрешната сиво – черна; горните покривни пера на опашката са отчасти червено – кафяви, брадата, шията, гърдите, подбедрата, коремът и опашката са черни. Оперението на краката и пръстите също е черно.

При кокошките: Гърбът и поясницата, както и целите криле са в равномерно разположен розаво – оранжев цвят отделните пера имат бяла ос и бял кант; шията е в кафеникавочервен цвят с широк кант на перата – бял или с цвят на слонова кост, същият цвят има и " прическата” ; браата е белезникава, опашката розово – оранжева, но с примес на черно; отделните пера имат пухен пояс с брашнчн цвят, отчасти с гълъбовосив оттенък; оперението по краката и пръстите е брашнянобяло до жълто – розаво.

Недопустими белези:
Липса на червен цвят по гърба и по покривните пера на крилете, силно изпъстрени гърди и корем.

- Бяло оцветени: Чисто бели пера при петлите и кокошките.

- Светло оцветени: Петлите и кокошките си приличат по окраска.

Основният цвят е сребристобелият, шийното наметало има широк наситеночерен околоосен рисунак със зеленикав блясък и силно контрастен бял кант, опашката е черна със зеленикав блясък; малките сърповидни пера при петлите и покривните пера по опашката при кокошките са от окантовани в бяло пера. Кантът по големите сърповидни пера на петлите и при кормилните пера на кокошките се допуска, маховите пера са черни с бяла външна повърхност, не трябва да се вижда черният цвят при сгънато крило. Останалото оперение е чисто бяло, пухеният пояс е бял.

Недопустими белези:
Сив вместо черен рисунък, изцяло черни пера в шийното наметало, силно жълтеещ оттенък на перата.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook