Вход Търсене

» Арлекинова

Арлекинова патица (Histrionicus histrionicus)

Тя е малка патица обитаваща морето. Носи името си от френски, кръстена на пъстро облечен герой в комедия. Името на вида идва от латинската дума "histrio", означаваща "актьор". В Северна Америка тя е известна също като „Лордове и дами”. Други имена са Боядисана патица, патица Тотем полюс, Скална патица или Каменушка, Ледникова патица, Планинска патица, "Белоок водолаз" и др.

Оперението на възрастните мъжки е в шистово-синьо с кестеняви страни и бели петна, включително бял полумесец в основата на клюна. Възрастните женски са по-малко колоритни, с кафеникаво-сиво оперение и бяло петно на главата около очите. И при двата пола, възрастните имат малки бели петна около самите уши.

Местообитанието им са студени и бързо движещи се потоци в северозападната и североизточната част на Северна Америка, Гренландия, Исландия и Западна Русия. Гнездото обикновено се намира в добре скрито място на земята близо до поток. Те мигрират на кратки разстояния обикновено най-близо до скалистите зимни брегове на Атлантическия и Тихия океан, и много рядко към Западна Европа.

В източната част на Северна Америка състоянието на популациите им се влошава и те се смятат за застрашени. Възможните причини включват загуба на местообитания поради водноелектрически проекти и причинена от човека смърт, поради изтичането на петрол в близост до крайбрежните райони.

Тези птици се хранят, като намират своята храна при плуване и под водата при гмуркане. Те ядат мекотели, ракообразни и насекоми.

Арлекиновата патица има гладки и гъсти пера, които улавят много въздух в тях. Това е от жизненоважно значение за изолирането на тялото в студените морски води. Това също така ги прави изключителни плувци – те скачат буквално като тапи при гмурканията си.

Днес Арлекиновата патица е единственият вид на своя род. Другите два вида вече праисторически патици Арлекин са описани от вкаменелости, въпреки че и двете са били първоначално поставени в отделен род.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook