Вход Търсене

» Японски зелен

Японски зелен фазан (Green Pheasant / Phasianus versicolor)

Наричан е и само Зелен фазан или Версиколор фазан.

Обитава Япония, но вече са представени и развъдени и в Хавайските острови и Западна Европа. В Япония обаче хиляди птици се отглеждат и пускат в природата ежегодно. Извън Япония има и доста развъдници които отглеждат този вид, но не са много.

Има три подвида: Южен зелен фазан, Пацифик зелен фазан, Северен зелен.

Гнезди в гори намиращи се в близост до обработваеми земи и ливади.

Статус в дивата природа
Тези подвидове са все още често срещани в Япония и са най-популярните птици за лов. В страната има закон който забранява пускането на птици от развъдници в дивата природа. Този закон покрива по-голямата част от територията и там се забранява пускането на Колхидски фазани. от друга страна Зелените фазани много рядко се чифтосват с другия вид фазани на територията на страната, а имено Медните фазани. рядкост за свидетелства за хибриди между двата вида. В Хавайте Зелените фазани също са стабилни като популация въпреки че и там делят територии с Колхидските. А в Европа вследствие на дългогодишните кръстоски между различните подвидове и видове няма данни за съществуването на Зелени фазани в чист вид. За Америка данните сочат същото.

Размножителният период е от месец април до началото на юни. Половата зрялост настъпва от първата година. Женската снася 6-10 яйца, а инкубационният период е 23-25 дни.

Любопитни факти
Тези птици са лесни за отглеждане в изкуствена среда. Нуждаят се от по-големи клетки за да не се изнервят. Хубаво е клетките да има зеленина и храсти за да могат под тях женските да свият гнездо. Мъжките не са агресивни и могат да съжителстват с няколко женски. Грижите през зимата са както при повечето фазани. видът е много издръжлив на студ и лесно понася зимните условия.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook