Вход Търсене

» Малък американски

Малък американски / тундров лебед (Cygnus columbianus)

Той е едър представител на семейство Патицови, разред Гъскоподобни. Близък с Малкия лебед вид с който понякога са обединявани като два подвида на един вид. За разлика от него клюна му е почти напълно черен. Тежи между 4,5 и 8,2 кг. Дължина на тялото 110–120 см, размах на крилете около 190 см. Няма изразен полов диморфизъм. Оперението му е чисто бяло.

Разпространение
Широко разпространен е в Северна Америка и Европа. Прелетна птица. Обитава крайбрежните участъци на езера, язовири и големи реки, като понякога можем да го срещнем и в близост до соленоводни басейни.

Начин на живот и хранене
Живее по двойки, извън разможителния период на ята. Храни се с водна и наземна растителност, трева. Понякога яде и животинска храна, дребни рибки които търси на дълбочина до метър, метър и половина.

Размножаване
Полова зрелост настъпва на 2–3 годишна възраст. Моногамна птица, гнезди на земята, в близост до вода. Снася 1–7 бели яйца. Мътят и двамата родители в продължение на 30–32 дни. Малките се излюпват втората половина на юли, достатъчно развити за да могат да се придвижват и хранят самостоятелно. Двамата родители се грижат заедно за малките.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook

Абонамент

Абонирайте се за информационен бюлетин на уеб сайта.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете email адреса му: