Вход Търсене

» Черноглав

Черноглав лебед (Cygnus melancoryphus)

Той е най-голямата водолюбива птица с произход от Южна Америка.

Възрастните са със средна дължина 102-124 см и тежът 3.5-6.7 кг. Размаха на крилете им варира от 135-177 см.

Оперението на тялото е бяло с черна глава и врат, и сива човка с червена гъба близо до основата, и бяла ивица зад окото. Оперението на двата пола е сходно, като жеските са само малко по-малки. Малкото лебедче има светло-сиво оперение с черна човка и крака.

Живее в сладководните блата, лагуни и бреговете на езерата в южната част на Южна Америка. Срещат се и в чилийската южната зона, Патагония, Огнената земя и Фолкландските острови. През зимата този вид мигрира на север към Парагвай и южната част на Бразилия.

Черноглавия лебед, както и най-близките си роднини Черния и Немия лебед, е сравнително тиха птица. Също така, за разлика от повечето пернати, и двамата родители заедно се грижат за потомството. Женската снася 4-6 яйца в гнездото. Хранят се главно с растителност, насекоми и хайвер.

Черноглавият лебед е включен в Червения списък на застрашените видове в световен мащаб.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook

Абонамент

Абонирайте се за информационен бюлетин на уеб сайта.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете email адреса му: