Вход Търсене

» Нирец среден

Среден нирец (Mergus serrator)

Той е сравнително дребна птица от семейство Патицови (Anatidae), разред Гъскоподобни (Anseriformes).

Тежи между 0,7 и 1,4 кг, има дължина на тялото 52-62 см и размах на крилете 83 см. Има изразен полов диморфизъм: мъжкият е с черна глава и оперение в сиво, бяло и черно, а женската е с кафява глава и тяло в сиви тонове. Плува и се гмурка добре. По земята се придвижва също добре.

Разпространение
Гнезди в северните части на Европа, Азия и Северна Америка. Зимува по южните крайбрежия на Европа (включително и в България), южните части на Азия и Северна Америка. Обитава езера, реки, морски и океански крайбрежия. Като цяло предпочита соленоводните басейни.

Начин на живот и хранене
Храни се предимно с животинска храна, дребни риби (до 6 см дължина), водни насекоми, ракообразни, червеи, дребни земноводни и съвсем малко количесто водни растения. По време на хранене се гмурка до 30 метра дълбочина и прекарва под водата до половин минута (средно 15 секунди).

Размножаване
Средният нирец е моногамна птица. Гнезди на земята сред гъста тревиста растителност, често далече от водата. Снася 4-14 яйца. Мъти само женската в продължение на 29-35 дни. Малките се излюпват достатъчно развити, за да могат да се придвижват и хранят сами, и напускат гнездото на първия или втория ден. Една двойка отглежда годишно едно люпило.

Средният нирец е защитен вид на територията на България.

Източник: wikipedia.org

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook