Вход Търсене

» Виандот стандарт

Виандот стандарт (Wyandotte)

Произхожда от Америка, но никой не знае с точност от кръстоска на кои видове е получена породата във вида в който е сега.

За първи път се споменават в Европа около 1860г. те са големи птици с доста закръглена форма.

Имат широко тяло и са напълно покрити с перушина. Кокошките са добри в мътенето. Виандотът има жълти крака, розов гребен и червеникави очи.

Виандотите като цяло имат мек характер, отлични майки са и малките пилета растат и укрепват много бързо. Това ги прави ценни както за любителите така и за фермерите. Има голямо разнообразие от цветове.


СТАНДАРТ

Произход: САЩ.

Предназначение
Стандарт приет през 1883 г. Прода кокошки за комбинирано отглеждане за месо и яйца. Продължителното и селекциониране за запазване на специфичната и украса и производителността на месо и яйца, с носливост от 150-180 яйца. Масата на които е 55-56 грама с цвят на черупките жълто-кафяв.

Общ вид: Средно едра кокошка, с не-много широко и дълбоко тяло, сравнително висока стойка и горда осанка, с характерни белези на добра месодайна кокошка.

Живо тегло: При петлите: 3 – 3,5кг. при кокошките: 2,5 – 3 кг.
Пръстени: при петлите 20; при кокошките 18;

Белези на породата при петлите
Глава: Широка и къса, със средни размери.
Човка: Дбела и къса.
Гребен: Розовиден, с фини "перли”, отзад се стеснява, плътно прилепнал.
Очи: Оранжево-червени.
Лице: Глако и червено.
Околоушки: Червени, малки.
Менгуши: Червени, с фина тъкан, добре заоблени.
Шия: Къса до средно дълга, леко извита назад, с пухкава грива започваща веднага от тила,която покрива раменете.
Тяло: Средно на ръст, компактно, със сферична форм .
Гръб: Къс и широк в предната част.
Опашка: Много къса, с меки и къси сърповидни пера.
Гърди: Широки, добре закръглени.
Корем: Сферичен със закръглено дъно.
Криле: Плътно прилепнали, разположени под опашката.
Подбедра: Съразмерни на дължина, широко разположени.
Крака: Средни на дължина с жълт цвят.
Оперение: Породата има голямо разнообразие на цветове от орението си: бяло, черно, сребърн и златисти на ивици кант, колумбийски, синьо, светлобежов и др.

Белези на на породата при кокошките
Тъй като са с по-ниско тяло, по-дебела шия, по-къса опашка и по-дълбоки гърди, кокошките изглеждат по-масивни, по-дълбоки и по-тромави от петлите; те са с по- богато оперение по поясницата и задната част на тялото. Главата е сравнително по-малка.

Окраска
Ивичесто оцветени: При всяко перо на черен фон се очертават неколкократно сивогълъбови ивици; пухеният пояс е с по-слабо изразени ивици; човката е с жълт до рогов цвят, краката са жълти до тревистозелени.
Сребристи: Основният цвят е бял, всяко перо има тесен, лъскав, черен кант; желателно е и опашните и маховите пера да са с черен кант.
Златисти: Наситен златистокафяв цвят,основният тон не трябва да бъде нито прекалено светъл, нито червен или махагонов; черно окантоване както при сребристите.
Бяло оцветени: Чисто бели пера с сребрист блясък, човката и краката са жълти.
Бяло колумбийска окраска.
Гълъбово оцветени: Равномерен гълъбов цвят, перата не са окантовани, опашката е в добре изразен цвят, при петлите главата, наметалата и покритието на крилата е тъмно, допъска се кадифеночерен цвят; човката е с жълт до рогов цвят , краката с жълти.
Жълто оцветени: наситен лъскав жълт цвят, от вътрешната страна и по осите перата са също жълти; допуска се също бронзов цвят на перата на опашката и крилете при жълто оцветените; човката и краката са жълти.
Нежелателни Белези: Високи и тесни форми на тялото, дълъг и плосък гръб, плоски и тесни гърди, дълга опашка, твърде голям и груб гребен.

ОЩЕ ЗА ПОРОДАТА

Породата Виандот произхожда от САЩ. Първите данни за породата се появяват в 1870. Виандотите са кротки птици с двойно предназначение- яйца и месо. Породата има носливост от 150-180 яйца. Масата на които е 55-56 грама с жълто-кафяв цвят на черупките. Виандотите са с богато разнообразие от цветови вариации и са популярни изложбени птици.

Средно едра кокошка, с не-много широко и дълбоко тяло, сравнително висока стойка и горда осанка, с характерни белези на добра месодайна кокошка.

Живо тегло: При петлите: 3 – 3,5кг. при кокошките: 2,5 – 3 кг.

Белези на породата при петлите: Широка и къса глава, със средни размери с дебела и къса човка и розовиден гребен. Шията е къса до средно дълга, леко извита назад, с пухкава грива започваща веднага от тила,която покрива раменете.

Тяло е средно на ръст, компактно, със сферична форма с къс и широк в предната част. Опашка е много къса, с меки и къси сърповидни пера. Крилете са плътно прилепнали, разположени под опашката. Краката са средни на дължина с жълт цвят.

Белези на на породата при кокошките: Тъй като са с по-ниско тяло, по-дебела шия, по-къса опашка и по-дълбоки гърди, кокошките изглеждат по-масивни, по-дълбоки и по-тромави от петлите; те са с по- богато оперение по поясницата и задната част на тялото. Главата е сравнително по-малка.

Цветове

Има осем цвята, признати от Американската асоциация на птицевъдите., които са златно ивичест, сребърно ивичест, бял, черен, бежов, колумбийски, яребичен и сребърен молив.

Сребърно ивичест: сребърно ивичестия Виандот има бели пера с черни ръбове на всяко перо. Опашката е черна и те трябва да имат жълти крака. Сребърно ивичестия Виандот е разработен в щата Ню Йорк в началото на 1870 г. и е приет като стандарт през 1883 година. Сребърно ивичестия Виандот е в основата за всички други цветове.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook