Вход Търсене

» Малък

Малък лебед (Cygnus bewickii)

Наричан е още и Тундров лебед или Малък поен лебед, и е едър представител на семейство Патицови, разред Гъскоподобни. Близък с Малкия американски лебед вид, с който понякога са обединявани като два подвида на един вид. Прилича на Пойния лебед, но е по-дребен. Тежи между 4,5 и 8,2 кг. Дължина на тялото 110–120 см, размах на крилете около 190 см. Няма изразен полов диморфизъм. Оперението му е чисто бяло. В основата на клюна си има по едно жълто петно от всяка страна, подобно на Пойния лебед, но по-малко, също така шията му е по-дебела и изглежда по-къса.

Разпространение
Широко разпространен е в Азия и Европа, включително и България. Прелетна птица. Обитава крайбрежните участъци на езера, язовири и големи реки, като понякога можем да го срещнем и в близост до соленоводни басейни.

Начин на живот и хранене
Живее по двойки, извън разможителния период на ята. Храни се с водна и наземна растителност, трева. Понякога яде и животинска храна, дребни рибки които търси на дълбочина до метър, метър и половина.

Размножаване
Полова зрелост настъпва на 2–3 годишна възраст. Моногамна птица, гнезди на земята, в близост до вода. Снася 1–7 бели яйца. Мътят и двамата родители в продължение на 30–32 дни. Малките се излюпват втората половина на юли, достатъчно развити за да могат да се придвижват и хранят самостоятелно. Двамата родители се грижат заедно за малките.

Тази птица издържа на студа и затова през зимните месеци не трябва да се търси отопляемо помещение.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook

Абонамент

Абонирайте се за информационен бюлетин на уеб сайта.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете email адреса му: