Вход Търсене

» Ням

Ням лебед (Cygnus olor)

Той е най-едрият представител на разред Гъскоподобни. Тежи между 7 и 15 кг. Дължина на тялото 150–170 см, размах на крилете около 220–240 см. Няма изразен полов диморфизъм. Оперението му е чисто бяло. Младите птици са светло сиви с кафеникав оттенък, бяла окраска придобиват на третата година. Шията на немия лебед е по-дебела от колкото на другите лебеди и характерна особеност е, че я държи във формата на буквата "S", често докато плува повдига леко крилете си и добива много ефектен вид на платноходка. Единствените звуци, които може да издава, са шипене и леко съскане. Много спокойна и смела птица, притежаваща впечатляваща сила, с удар на крилете или клюна може да убие лисица, куче или да счупи човешка ръка. Ощипванията му с човка също са много болезнени.

Разпространение
Родината на Немия лебед са Азия и Европа (включително и България), но в наши дни е успешно аклиматизиран по цял свят, Северна Америка, Южна Америка, Австралия. На много места живее редом с човека в полудиво състояние, и по този начин се компенсира намаляването му в естествената му среда на обитание. Прелетна птица, местата му за зимуване са северна Африка и южна Азия. Връща се по местата за гнездене към март или по-рано, още със стопяването на снега. Обитава крайбрежните участъци на езера, язовири и големи реки, като понякога можем да го срещнем и в соленоводни басейни, включително морета, океани.

Начин на живот и хранене
Живее по двойки, агресивна птица, неохотно съжителстваща с други видове, често опитва да удря и щипе представители, както на своя, така и на други видове в смесените ята. Храни се с растителна и животинска храна, която търси на дълбочина до метър, метър и половина. В природата живее до към 25 години, но в домашни условия възрастта която може да достигне е много по-висока.

Размножаване
Полова зрелост настъпва на 4–5 годишна възраст. Моногамна птица, като двойките често остават заедно за цял живот (оттук и легендите за лебедовата вярност). Гнезденето започва през април. По време на този период (така нареченият размножителен период) се водят жестоки битки и от двата пола, често завършващи със сериозни нараняваня. Снася 5–9 яйца с размери 120 х 80 мм (най-едрите яйца снасяни от летяща птица). Мъти само женската в продължение на 35 дни. Мъжкият в това време е винаги в близост. Малките се излюпват достатъчно развити за да могат да се придвижват и хранят самостоятелно, започват да летят на възраст 4–5 месеца. Родителите защитават много активно и успешно гнездото и малките от нападения на хищници (по нашите земи единствената сериозна заплаха може да бъде вълкът, но по ред причини той обикновено се държи далеч от местообитанията на Немия лебед).

Допълнителни сведения
На много места по света Немият лебед живее в полудиво състояние като паркова птица, и дори дивите популации често се заселват да живеят в близост до хората. Разможава се добре в домашни условия и се чувства добре в човешка близост. В България е защитен вид.

Лебедите са много красиви декоративни птици, който успешно могат да се отглеждат във всички големи паркове, стига да им се осигурят подходящи условия за живот и размножаване.

Ням Лебед може да се види в диво състояние и у нас през есента, когато неми птици се спират тук да зимуват и даже гнездат( в резервата Сребърна) .Нарича се ”Ням” защото не издава звуци, а само съска.
Опитомения ням лебед прилича на дивия, но е с отслабен прелетен инстинкт и не е така взискателен към храната и избора на място за гнездене.
Дълъг е около 150 см. И тежи 8 – 11 кг. Оперението е бяло, човката е оранжево-червена с черна основа, а краката са черни.
В природата прави гнездото си на скрито място от тръстики, камъни и друга блатна растителност и затова в парка трябва да има храсти и тръстики.

Женската снася от 4 до 9 зеленикави яйца, които мъти около 35 дни, като през това време мъжкарят който е моногамен охранява района от неприятели.След като малките се излюпат, за тях се грижат и двамата родители.Новоизлюпените лебедчета са кафеникавосивкави на цвят и това оперение се изчиства окончателно едва на третата година, когато придобиват истинския си бял цвят. Чак на четвъртата година стават полово зрели и годни за размножаване.

През първата седмица на лебедчетата се дава ситно надробено сварено яйце, варени картофи, стъргани или варени моркови и цвекло, овесени ядки, сух хляб с мляко. Постепено се добавят листа от салата, маруля, глухаряе, коприва и друга зеленина, а по-късно ситно накълцана риба и кайма от крехко месо.

През зимата немият лебед изисква специално отопляемо помещемие, но е добре да има навес. За да не отлети задължително трябва да се ампутира върхът на едното му крило.

Обикновено събралите се двойки остават заедно за цял живот, но има и случаи в които са се разделяли и са формирали нови двойки, макар това да се случва рядко. Те са най-големите по размери от рода си и са едни от най-големите летящи птици, като най-големите могат да достигнат до размер от метър и половина и тегло над 15 кг.

Така наречените Неми лебеди са именно тези, които най-често може да срещнете из парковете и езерата из Европа и Азия, както и в някои части на Америка. В Англия до осемнадесети век лебедите са се смятали за собственост на Короната и всеки, посегнал на живота на лебед е бил обесван. В днешно време тези прекрасни създания са все още смятани за собственост на Короната, но без частта с обесването.

Немите лебеди могат да бъдат лесно разпознани от другите по триъгълната черна част отпред на главата си и тъмното “възелче” на човката. Въпреки, че действително са по-тихи от други видове със сигурност не са неми, но издават харкетрни, често пронизителни звуци, когато са ядосани, или обезпокоени. Този вид много държи на територията си и двама мъжки могат ад се бият за своето място до смърт.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook

Абонамент

Абонирайте се за информационен бюлетин на уеб сайта.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете email адреса му: