Вход Търсене

» Тръбач

Лебед тръбач (Cygnus buccinator)

Тръбачите са най-тежките птици от лебедите, родината им е Северна Америка. Те са най-големите съществуващи там водолюбиви птици, близък роднина са на Пойния лебед от Евразия, и дори се считат за един и същи вид от някои. Живеят главно в Аляска, Канада и северната част на Съединените щати. Голям процент се намира в Аляска. Някои Лебеди тромпетист дори пребивават в Йелоустоун парк.

Живеят предимно на земята, но винаги в близост до вода. Те се намират във влажните зони на терени с много реки или потоци. Водите може да бъдат солени или сладки, или просто леко солени. Районите на местообитание са с климат от умерен до полярен.

Хранят се с много растения, растящи в тези области. Те са известни също и с полагането на яйцата си в близост до или във водата. Те търсят същия тип местообитание за зимуване.

Те са известни като най–големия лебед в Северна Америка, и тези птици тежат до 13,5 кг с дължина до около 1,5 м. Размаха на крилете често може да надвишава и 2 м.

Когато са млади тялото е светло до тъмно сиво, и постепенно побелява с възрастта. На двегодишна възраст, повечето, но не всички пера са побелели, с изключение на няколко в горната част на тялото. Човката и краката са черни. Те имат розово – червени усти, които могат да бъдат разглеждани като една малка розова или червена линия "усмивка" на клюна. Налице е също така малък процент от тези лебеди, които имат сиво–бял оттенък на перата, вместо чисто бял.

Тръбачите са много подобни на Тундровия лебед (Cygnus columbianus), с разлики, в клюна, структурата на тялото и големината. Повечето тундрови лебеди имат жълто – бяла "сълза" на черния си клюн, но това не винаги е надеждна разлика. Лебеда тромпетист е моногамен с половинка за цял живот.

Възрастните започват да се чифтосват на възраст от 4 до 7 години. Чифтосването обикновено се случва от март до май. Гнездата са доста големи с размери от 1,2 до 3,6 м в диаметър и обикновено са заобиколени от вода. Материалите, използвани за строителството са различни обикновено водна растителност, треви и клони.

Женските снасят от 4 до 6 яйца. Мътенето продължава 32 – 37 дни, предимно от женската. Младите прекарват първите си 24 часа в гнездото, след което започват да плуват. Те стават независими след една година.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook