Вход Търсене

» Славей

Славей (Luscinia megarhynchos)

Южният славей е птица от семейство Мухоловкови.

Среща се и в България. Южният славей пристига в началото на април. Първо идват мъжките около 28 март , а женските пристигат около 12 април.

Териториална птица е. Гнезди на ниско в долната част на клоните и храстите. Гнездото е изградено предимно от стари листа, като най-вътрешната част е застлана с тънки тревички.

Поколенията за периода на размножаването са две. Женската снася 4-5 тъмнозелени яйца, които се излюпват към 14-тия ден от началото на мътенето. След излюпването птичетата вече имат перца, а на дванадесетия започват да напускат гнездото.

Те са сладкогласни птички. Не са много шарени и имат малки, остри и жълтеникави клюнчета. Гласът му е прелестен. Своеволен е.

Славеят е дребна, нежна птица, голяма почти колкото врабче. Горната страна на тялото е кафява с ръждив отенък, а коремната – сивобелезниката. За нашите условия е прелетен вид – пристига в края на март и отлита в началото на октомври. Зимува в тропична Африка.

Среща се в цялата страна до 1000 метра надморска височина. Обитава широколистни и смесени гори, паркове, населени места, райони, обрасли с храсталаци и всякакви места с гъсти храсти, в които може да свие гнездо. Връща се по старите си места.

Гнездото си прави ниско, от треви, нежни клечици, мъхове и др. Тое разположено в храстите или на земята. През месец май, женската снася 5-6 масленозелени яйца. Които мъти в продължение на 13-14 дни.

Славеят е типична насекомоядна птица, но през есента яде плодове от бъз и други храсти. Крие се в най-гъстите храсти и трудно може да бъде наблюдаван, но силната и много мелодична песен на мъжките, оживява парковете и горите и им придава особена прелест.

На територията на България, от този род се срещат още – северен славей (Luscinia luscinia) и синьогушка (Luscinia svecica).

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook