Вход Търсене

» Син синигер

Син синигер (Parus caeruleus)

Тя е дребна птица от разред Врабчоподобни (Passeriformes).

Тежи около 20 грама, което го прави видимо по-дребен от Големия синигер и почти наполовина по-дребен от Домашното врабче.

Храни се предимно с дребни безгръбначни и зимно време с пъпки, семена и сухи плодове.

Няма изразен полов диморфизъм.

Гнезди в дупки по дърветата и различни кухини. Обикновено се държи далеч от човешките поселения, но зимата често влиза в тях докато търси храна.

В България се е превърнал в рядка птица и е защитен от закона.

Челото му е бяло, а темето и тилът — сини. Бузите му са бели оградени с черна ивица, съединена с черното му гърло. Гърбът му е зелен, крилата и опашката му са сини, а гърдите и коремът — лимоненожълти.

Често издава звучно „ци-ци-цирр”.

Обитава паркове, градини, крайречни насаждения и покрайнини на гори в равнини и предпланини.

През зимата често се среща в селища, на ята с други видове синигери.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook

Абонамент

Абонирайте се за информационен бюлетин на уеб сайта.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете email адреса му: