Вход Търсене

» Черен

Черен лебед (Cygnus atratus)

Или още както е наричан черен Австралийски лебед, е едър представител на семейство Патицови (Anatidae), разред Гъскоподобни (Anseriformes).

Описание
Прилича по форма на тялото на Немият лебед, но е по-дребен и оцветен в черно. Теглото му достига 8 кг. Няма изразен полов диморфизъм. Оперението му е в черно с бели участъци под крилете. Клюна му е червен с бяла лента в средата. Мъжкият е дълъг около 135 см, а женската е малко по-дребна. И двата пола са целите черни, само големите махови пера са бели. Краката и човката са червени. Впредния край човката е препасана и бяла ивица. Шията е извита.

Разпространение
Произхожда от Австралия, но е внесен в Нова Зеландия и успешно аклиматизиран в Европа (включително и България), Азия и Северна Америка, където живее в полудиво състояние, като паркова птица. Води заседнал начин на живот. Обитава крайбрежните участъци на езера, язовири и големи реки, като понякога можем да го срещнем и в близост до соленоводни басейни. В Австралия и остров Тасмания живее покрай реките и блатата. Тъй като е много красив, открай време е бил преследван от ловци и търговци на птици и затова е обявен за рядък и защитен от закона в родината си вид.

Начин на живот и хранене
Храни се с водна и наземна растителност, трева. Понякога яде и животинска храна, дребни рибки които търси на дълбочина до метър.

Размножаване
Моногамна птица, гнезди на малки островчета, които най-често изгражда сам посред водните басейни. Снася 1-7 бели яйца. Малките се излюпват достатъчно развити за да се хранят и придвижват самостоятелно. Двамата родители се грижат заедно за малките. Те са много социални птици и често гнездят близо един до друг. Когато настъпи размножителния период мъжкарят, който е моногамен, избира женската, с която ще живее до края на живота си. Оттук нататък те имат грижата да свият на някое скришно място сред тръстиките. Женската снася от 5-7 белезникави яйца и ги мъти 34-37 дни. През това време мъжкият бди да не би да бъде нападната от някоъ неприятел. За новоизлюпените малки се грижат и двамата родители.
През първата седмица им се дава ситно надробено сварено яйце, варени картофи, стъргани или варени моркови и цвекло, овесени ядки, сух хляб с мляко и много зеленина, прясна риба.
Младите се размножават чак на четвъртата година.
Черният лебед издържа на студа и затова през зимните месеци не е необходимо да му се търси отопляемо помещение.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook

Абонамент

Абонирайте се за информационен бюлетин на уеб сайта.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете email адреса му: