Вход Търсене

» Гамбелов

Гамбелов пъдпъдък (Callipepla gambelii)

Или още както е наричан Шлемоносещ качулат пъдпъдък, е вид птица от голямото семейство Фазанови.

Обитава пустинните райони на Аризона, Калифорния, Колорадо, Ню Мексико, Невада, Юта, щата Тексас, и Сонора, Ню Мексико, границата Чихуахуа и региона на река Колорадо и Баха Калифорния.

Пъдпъдък е кръстен в чест на Уилям Гамбел натуралист от 19 век и изследовател на югозападната част на САЩ.

Този вид пъдпъдък има сиво оперение по по-голямата част от тялото си, а мъжките имат медно-червени пера на темето на главите им, черни лица (бузи) и бели ивици над очите си.

Средната дължина на птицата е 30 см, с размах на крилете от 35-40 см.

Тези птици имат сравнително къси, заоблени крила и дълги пера краката.

Диетата им се състои предимно от растителна маса и семена.

Пъдпъдък Гамбел може да бъде често объркан с Калифорнийския поради подобното си оперение, но Калифорнийския пъдпъдък има по-люспест вид и черното петно ​​в долната част на гърдите при него е заменено с кафяво.

Шлемоносещия пъдпъдък основно се движи чрез ходене, и въпреки че е мигриращ вид, рядко са наблюдавани по време на полет. Всеки полет е обикновено много кратък и ниско над земята, все едно бавно се плъзгат по земята.

През късното лято, есен и зима, възрастните и незрелите млади се събират в групи от много птици. През пролетта, пъдпъдъците се хващат по чифтове за чифтосване и стават много агресивни към другите двойки. Пилетата са определено по-насекомоядни, отколкото възрастните, постепенно консумиращи повече растителна маса с напредване на възрастта си.

Женската обикновено снася 10-15 яйца в гнездо скрито в растителността, а често и в основата на скала или дърво. Мътенето трае 21-24 дни, обикновено се извършва от женската и по-рядко от мъжкия. Пилетата се излюпват развити, и напускат гнездото с родителите си веднага след излюпването.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook