Вход Търсене

» Мексикански

Мексикански пъдпъдък (Cyrtonyx montezumae)

Или мексикански Арлекин пъдпъдък, както още е известен заради характерната си шарка, е вид кокошоподобна птица разпространена в Мексико и съседните райони на Съединените щати. Видът се разпространява в планините от югоизточна Аризона, югозападната и централната част на Ню Мексико и Западен Тексас в Мексико от границата на САЩ (Сонора Тамаулипас) на юг до Оахака (западно от Техуантепек).

Описание
Те са птици дълги от 17 до 24 cm, което ги прави една от най-малките видове в Северна Америка. Подобно на останалите видове пъдпъдъци, опашката е доста малка и набита. Тежат около 180 грама. Мъжките имат характерна шарка на лицето и шията в бял и черен цвят, модел който е известен като т.нар. „арлекин”. Гърба и перата на крилата са тъмни, отпред на коремчето имат черни петна. Женските са по-кафяви и лицевият модел на „арлекин” е по-слабо изразен, отколкото при мъжките. Младите мъжки са подобни на женските.

Местообитания
Техните местообитания включват отворени гори, най-често дъб, бор и хвойна, и пасища на най-малко 30 см височина на тревата. Присъстват и по склоновете на хълмове и каньони.

Хранене
Мексиканските пъдпъдъци се хранят с насекоми и растения. Във вегетарианската им диета, са особено важни клубените Oxalis, Cyperus esculentus и C. sphaerolepis. Птиците копаят клубените с краката си.

Размножаване
Мъжките започват да пеят през февруари и март, но гнезденето не започва до юли-август, което съвпада с дъждовния сезон. Гнездото е необичайно в рамките на вида на пъдпъдъците - купол на трева с един отвор. Снасят 6-12 яйца, а мътенето продължава 25 дни.

Поведение
През есента мексиканските пъдпъдъци формират неголеми групи.
Средната група се състои от осем - десет птици движещи се в стадо. Тези птици са много заседнали, и обикновено се хранят в рамките на територия от около 50 m. Териториите на група през есента и зимата обхваща само едва от 1 до 5 дка. През размножителния сезон двойките разширяват територията, като може да обхване площ до 50 дка.
В присъствието на хора мексиканските пъдпъдъци остават свити и неподвижни на място скрити във високата трева, вместо да бягат. Подходът до тях може да бъде до 1 м преди да избягат, а понякога и по-малко.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook

Абонамент

Абонирайте се за информационен бюлетин на уеб сайта.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете email адреса му: