Вход Търсене

» Дъждовен

Дъждовен пъдпъдък (Coturnix coromandelica)

Или както е наричан още Черногърд пъдпъдък, е вид пъдпъдък от семейството на Кокошевите птици.

Разпространен е в Индийския субконтинент. Обитава пасища, области с ниска растителност, и покрай долината на река Инд от централната част на Бангладеш, Индия, Непал и Пакистан, като варира в различните равнини и части от континентална Индия. Наблюдава се предимно през зимата и по на юг.

Мъжкият има отличителна шарка в черно и бяло на главата, и голямо черно петно на гърдите. Женската е трудно да се различи от характерната шарка на женските при обикновения пъдпъдък и японския пъдпъдък, въпреки че петната и по гърдите са малко по-специфични.

Крясъкът на мъжките е силен и специфичен, постоянно повтарящ се сутрин и вечер, а през размножителния период и през нощта. Той се различава безпогрешно от призива на обикновените пъдпъдъци.

Размножава се от март до октомври, но най-вече след югозападния мусон през юни.

Яйцата се снасят директно на земята, понякога и на открито или под някой храст. Снасят от 6 до 8 яйца, доближаващи се на цвят до сивото. Само женските мътят.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook

Абонамент

Абонирайте се за информационен бюлетин на уеб сайта.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете email адреса му: