Вход Търсене

» Тундрова

Тундрова яребица (Lagopus muta)

Наричана е още Скална или Бяла яребица, и е птица от семейство Фазанови. Средно голяма птица обитаваща северните райони зад полярния кръг и високите планински масиви. Наблюдават се сезонни разлики в цвета на перата.

Разпространена е в Северна Европа, Алпите и Пиренейския полуостров, Сибир, Япония и Северна Америка.

През лятото мъжките са с петнисти сиво-кавефи глава, шия и гръб, а опашката е черна. Коремът и гърдите са бели. Женските са предимно кестенявокафеви с бели крила.

През зимата представителите и на двата пола са бели с черни опашки и малка презочна ивица при мъжките. Тундровата яребица на дължина достига 34 сантиметра,теглото е 450 грама,а размахат на килата 60 сантиметра.

Храни се с плодчетата на хвойната и с различни семена,а малките се хранят с паяци и насекоми.

През май или юни тундровата яребица снася 6-9 яйца и ги мъти в продължение 22 дни. Като се излюпят, малките веднага тръгват след майка си.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook

Абонамент

Абонирайте се за информационен бюлетин на уеб сайта.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете email адреса му: