Вход Търсене

» Звънарка

Звънарка (Bucephala clangula)

Тя е сравнително дребна птица от семейство Патицови, разред Гъскоподобни.

Тежи между 0,5 и 1,4 кг, дължина на тялото е 45 – 50 см, с размах на крилете 75 см. Има изразен полов диморфизъм, мъжкия е малко по-едър.

Разпространена е в Европа (включително България), Азия и Северна Америка. Прелетна птица е, зимата прекарва около Средиземно море, южна Азия и по бреговете на Тихия и Атлантическия океан.

Придържа се в близост до сладководни басейни, езера и големи реки.

Приема предимно животинска храна, дребни безгръбначни. Когато се храни се гмурка на дълбочина около 4 м.

Гнезди в цепнатини и дупки. Снася 4 – 14 яйца, които мъти само женската в продължение на 30 дни. При недостиг на места за гнездене понякога две женски снасят в едно гнездо. Годишно отглежда едно люпило.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook

Абонамент

Абонирайте се за информационен бюлетин на уеб сайта.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете email адреса му: