Вход Търсене

» Черен

Черен ангъч (Tadorna tadornoides)

Черните или както още се наричат Австралийски ангъчи са големи и ярко оцветени. Мъжкия е с черна глава, бял пръстен на шията, гърдите са канелено червени, тялото черно. Женската е по-дребна и подобна на цвят, с по – тъмни гърди и бели кръгове около очите и човката.

Физически характеристики
Дължината на тялото му е 55–73 см.
Размаха на крилете 135 см.
Тежи между 1,3 и 1,5 кг.

Разпространение
Обитават сладко и леко солени блата и езера в Югоизточна и Югозападна Австралия.

Начин на живот и хранене
Хранят се в области с пасища, обработваеми земи , открити горски площи и плитки води. След възпроизвеждане птиците се събират в устията на реки, закътани заливи и дълбоки езера.

Размножаване
Полова зрялост достигат на две – три годишна възраст. Черния ангъч е моногамна птица , размножава се на дълготрайни двойки и е строго територялна. Гнезди в хралупи на дървета, скални процепи, плитки пещери или заешки дупки. Женската снася между 5 и 14 кремаво шарени яйца и ги мъти 30 – 33 дни.

Отглеждане в плен
Черния Ангъч е подходящ за отглеждане и може да се развъжда. Издръжливи са на студ, стига да им се подсигури постоянно течаща вода или изолиран заслон. Обичат просторни волиери с достъп до пасище и достатъчно водно пространство. Не са придерчиви към храната , зърно , смески , гранули , зеленина , червеи , охлюви и насекоми влизат в менюто им. Размножават се на чифтове, като задължително трябва да бъдат в самостоятелна волиера през този период. Полова зрялост достигат на две - три годишна възраст. Гнездят на земята в хралупа с тунел на входа. Женската снася през април, между 5 и 14 яйца и ги мъти 33 дни. Мъжкия пази гнездото и помага при отглеждането на малките.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook