Вход Търсене

» Индийска

Индийска гъска (Anser indicus)

Тя е наричана още и планинска гъска. Произхожда от районите на Тибет, Памир, Алтай, Тян Шан и Монголия, където обитава скалисти места, плата и степи на височина до 1600 м. През студените месеци се спуска към Индия, от където е дошло и нейното име.

На дължина достига до около 70 см и тежи 2-3,5 кг.

Оперението и е светлосиво, като по крилата и средата на гърдите е гълъбово, а главата и шията са бели. Краката са тъмножълти, а човката завършва с черен нокът.

В природата женската снася яйцата си в трапчинка в земята, но понякога гнезди и по дърветата и високо по скалите. При домашно отглеждане женската издълбава плитка дупка в земята и там снася от 4-8 бели, леко матови яйца. Мътенето продължава 30 дни. За малките се грижат и двамата родители. Индийската гъска лесно се кръстосва с обикновената гъска.

Храни се със семена, листа, треви и растителни стъбла, скакалци, червеи и други дребни животни. Гъските обикновено се хранят и с ларви, какавиди, водни животни, семена, дребни риби, охлюви и раци, които намират във водата под скалите.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook

Абонамент

Абонирайте се за информационен бюлетин на уеб сайта.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете email адреса му: