Вход Търсене

» Африканска

Африканска лебедоподобна гъска (Anser cygnoides)

Африканската кафява гъска е порода домашни гъски. Африкнските породи гъски произлизат от дивият си прародител лебедите, също както и своят братовчед Китайската гъска. Въпреки че те имат някои сходни характеристики като цветови вариации, двата вида имат и различия, като африканската гъска има по-голяма гуша, а китайската гъска имат друга форма на тялото. Африканските гъски са доста по-тежки от китайските и се предполага, че имат по-схватлив характер.

Съществуват две теории за произхода на африканската лебедоподобна гъска. Първата претендира, че африканските гъски са резултат от кръстосване на лебеди и Китайски, докато другата теория твърди, че те са чисти производни на лебедите, както и техните уникални черти са просто резултат от селективен разплод и подбор. Независимо от теориите, африканската гъска е съществувала като отделна порода още от средата на деветнадесети век, и е приета в Американската асоциация на птицевъдите със стандарт през 1874 г.

Африканските лебедоподобни гъски се срещат в две цветови разновидности:
- Кафеви - с кафява перушина с преливащи нюанси, от много светло до тъмно кафяво.
- Бели - всички пера са бели с оранжево около човката.

Този вид гъски подобно на всички свои водоплаващи роднини се хранят със семена, листа, треви и растителни стъбла, скакалци, червеи и други дребни животни. Гъските обикновено се хранят и с ларви, какавиди, водни животни, семена, дребни риби, охлюви и раци, които намират във водата под скалите.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook