Вход Търсене

» Египетска

Египетска гъска (Alopochen aegyptiacus)

Тя е вид птици от семейство Патицови (Anatidae), и е единственият запазен член на рода Alopochen.

Египетските гъски, са били свещенни за древните египтяни, и са представени в голяма част от произведенията на изкуството. Египетската гъска е един от видовете, за които се прилага Споразумението за опазване на Африка и Евразия на мигриращите Водоплаващи птици.

Разпространени са в по-голямата част от Субсахарска Африка и долината на река Нил, като са интродуцирани и в някои части на Западна Европа. Този вид породи се срещат щироко в Африка с изключение на пустините и гъсти гори, и е на местно ниво в изобилие. Те се срещат предимно в долината на Нил и на юг от Сахара. Също така са пренесени и в Европа и САЩ и Европа, във Великобритания и Холандия са самоподдържаща се диви популации, датиращи от 18 век, макар и само формално, добавени към списъка на британските птици през 1971 година. Във Великобритания, се установени, главно в Източна Англия, в парковете с езера. В САЩ има изолирани популации.

Този вид гнездят на голямо разнообразие от места, особено в дупки в дървета. Египетските гъски обикновено са чифт за цял живот.

При този изключителен вид гъски няма полов диморфизъм, и оперението на женските и мъжките е единтично. Мъжките са малко по-едри от женските. Налице е разлика в цвета на перушината, като някои птици са сиви, а други кафяви, но това не е свързано с пола или възрастта.

Египетската гъска до голяма степен е сухоземен вид, плува добре, а по време на полет изглежда тежък и тромав.

Египетски гъски ядат семена, листа, треви и растителни стъбла, скакалци, червеи и други дребни животни. Гъските обикновено се хранят и с ларви, какавиди, водни животни, семена, дребни риби, охлюви и раци, които намират във водата под скалите.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook