Вход Търсене

» Скален гълъб

Скален гълъб (Columba livia)

Той е сравнително дребна птица от семейство Гълъбови (Columbidae), предшественик на Домашния гълъб, с който спадат към един вид, често и абсолютно безпроблемно се кръстосват.

Има над 200 породи гълъби, които произлизат само от един-единствен вид - скалния гълъб. Той и до сега живее по скалните проломи, преддверията на пещерите и каменистите черноморски островчета. Познат е на всекиго – сиво-синкав, с по-светли или тъмнонапетнени криле, но винаги с две черни, лентовидни препаски на крилете и непременно с бял кръст на гърба. Литне ли, тази кръстна окраса много добре се белее. Гълъбицата снася в годината по две бели яйца, които имат овална форма. Мътят ги грижливо и двамата родители. Малките новоизлюпени голишарчета са слепи. Родителите отначало ги изхранват с кашичка, която отделят от гърлото си, а след това - с омекнали в гушата им зърна. След като те се отделят от гнездото, родителите им мътят втори или трети път.

Начин на живот и хранене
Скалните гълъби живеят на двойки или малки ята. Хранят се с всякакви видове зърнени и житни култури, семена от диви растения, пъпки, кълнове, треви, листа, плодове и др. В дивата природата е предпазлива и плашлива птица.

Размножаване
Името си получава от навика да гнезди по скални корнизи, което продължава да е характерна черта и на домашния гълъб. Гнездото е построено от тънки клечки и сламки, често рехаво и сравнително плоско. Снасят 2 бели яйца, които мътят на смени и двамата родители в продължение на около 18 дни. Малките се излюпват слепи и покрити с рядък жълт пух. Родителите ги хранят със специална кашица, която отделят в гушата си смесена с омекнали зърна. Когато малките напуснат гнездото, родителите продължават още известно време да ги хранят. Полова зрелост достигат на едногодишна възраст.

Допълнителни сведения
Опитомен е в дълбока древност и използван като преносител на съобщения, благодарение на силно развитото си чувство за ориентация и склонност да се завръща винаги в постоянното си местообитание. Някои от породите са със значителни размери и служат за храна, други имат различна окраска или оперение и се отглеждат като декоративни, а трети се отглеждат заради изпълняваните от тях необичайни движения по време на полет.

Експерименти показват, че скалният гълъб си създава концепции и категоризира обектите около него по много подобен на хората начин. Когато са им показвани снимки на хора облечени по необичаен начин, с намалени или увеличени спрямо околните обекти и размери, деца, жени, голи хора, снимани от различен ракурс, части на тяло, като ръка, крак, глава, те успешно са успявали да ги класифицират като хора. Това хвърля сянка на разпространеното мнение, че гълъбите са ниско интелигентни.

Източник: Bg.wikipedia.org

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook