Вход Търсене

» Късоклюна

Късоклюна гъска (Anser brachyrhynchus)

Тя е едър представител на семейство Патицови, разред Гъскоподобни. Тежи между 2,5 и 3,5 кг. Дължина на тялото 60–70 см, размах на крилете около 130–170 см. Няма изразен полов диморфизъм. Женската е малко по-дребна от мъжкия.

Разпространение
Разпространена в Европа, но с много ниска плътност на популацията. Среща се и в България.

Начин на живот и хранене
Приема предимно растителна храна.

Размножаване
Снася от 3 до 7 мръсно бели яйца. Мъти 27–28 дни, като по време на мътенето и отглеждането на малките, мъжкия се държи заедно със женската. Малките се излюпват достатъчно развити за да могат да се придвижват и хранят самостоятелно.

Допълнителни сведения
Вписана в Червената книга на застрашените видове.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook

Абонамент

Абонирайте се за информационен бюлетин на уеб сайта.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете email адреса му: