Вход Търсене

» Пирура Хипоксантия

Пирура Хипоксантия (Green-cheeked Parakeet / Pyrrhura molinae hypoxantha)

Известен е още и като Зеленобуз папагал Конюър.

Разпространение и разновидности
Pyrrhura molinae живее в Северозападните Източни части на областта Мато Тросо в Бразилия, в Северна и Източна Боливия и Северозападна Аржентина. Има пет подвида, като единият от тях - P. m. hypoxantha е всъщност опалиновата й мутация.

Описание
Мъжкият и женската са с еднакво оперение - зелени, с червеникавокафяво чело, кафеникавозелени гърди с ръждиво петно. На външен вид приличат изключително много на Кафявоухата Пирура. Опалиновата мутация е по-светла, с повече червено оперение по челото. Опашката също е червена. Няма разлика в оперението между двата пола.

Размножаване
Пирурите могат да се отглеждат и размножават в клетки с размери 100/50/60 см, в гнездо - 20/20/40 см. Женската снася 2-3 пъти годишно 4-6 яйца, на които лежи 22-24 дни. Малките излизат от гнездото на възраст 50-55 дни и се дохранват от родителите още няколко седмици. Зимува при температури, не по-ниски от 5° C.

Мутации - съществуват следните мутации: опалина, канелена и синя.
Те са игриви и много интелигентни птици, предпочитан домашен любимец не само в САЩ, а и на Европейския континент. Когато бъдат ръчно изхранени могат да се превърнат в отлични домашни любимци, подходящи и за семейства с деца. Според някои автори те са "птици с големи личностни качества, събрани в малко тяло".

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook

Абонамент

Абонирайте се за информационен бюлетин на уеб сайта.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете email адреса му: