Вход Търсене

» Сенегалски

Сенегалски папагал (Senegal Parrots / Poicephalus senegalis)

Разпространение
В Западна Африка на север от Екватора, предимно в Сенегал и Гвинея, срещат се и в Гана и Нигерия. Живеят в гористи области и савани.

Размери
На дължина тези птици достигат около 23 см., а на тегло 125 - 170 грама. На свобода живеят 20 - 25 г., а в плен до 50 г.

Размножаване
Женската снася 2 - 4 яйца и ги мъти около 27 дни. Малките проглеждат 2 - 3 седмици след излюпването. За пръв път напускат гнездото на около 9 седмици, а стават независими от родителите си, когато навършат 12.
Съществуват 3 подвида на Сенегалските папагали: P. s. senegalus, P. s. mesotypus, P. s. versteri.

В домашни условия могат да бъдат отглеждани в клетка с размери 120/90/90 см, с дебели кацалки от дъб или бук. Диво хванатите екземпляри трудно могат да бъдат опитомени. Те остават страхливи завинаги, което ги прави непредпочитани домашни любимци. Сенегалците могат да се размножават, когато навършат 3-4 годишна възраст, но някои не започват дори и на 7 години.

Те не са много шумни, могат да се научат да имитират човешка реч и други звуци. В плен трябва да им се осигурява разнообразна храна: слънчогледови семена, царевица, овес, просо, соя, пшеница, фъстъци, орехи, грах, боб и др.; плодове: ябълки, круши, портокали, грозде и др.; зеленчуци: моркови, цвекло, зеле, броколи.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook

Абонамент

Абонирайте се за информационен бюлетин на уеб сайта.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете email адреса му: