Вход Търсене

» Амрок

Амрок (Amrock Chicken)

Породата Амрок е създадена в САЩ чрез селекция на кокошки Плимутрок в направление за по-голяма продуктивност и жизнеспособност. За разлика от Плимутрок те се оперяват по-бързо и отглеждат лесно. В Европа са донесени през 1945 година и бързо получават широко разпространение.

Направление на продуктивност: месо и яйца.

Оцветяване на яйчната черупка: кафяво.

Оцветяването на оперението е в редуващи се бели и кукувичо-сиви ивици, като перата в горният си край завършвта с черна ивица. При кокошките нюансите на цветовете са по-светли отколкото при петлите.

Главата е средна по размер, гребена е с листовидна форма, месест, като се държи изправен без да пада на една страна.

Очите са червено-кафяви, леко изпъкнали.

Менгушите са с червен цвят, клюнът - жълт.

Гърбът е дълъг и широк, обемен.

Гърдите са широки и дълбоки.

Опашката е с широка основа.

Оперението е умерено плътно.

Краката са жълти, раздалечени, неоперени.

Еднодневните пилета са покрити с мъх в черен цвят, на корема със светли петна, и светло петно ​​на главата.

Тези птици са със спокоен и много уравновесен темперамент.

Има висок процент за бързина на растеж и оперяване.

Живо тегло:
- кокошки - 2.6-3.5 кг
- петли - 3.0-4.0 кг

Производство на яйца: 180-200 бр. за година.
Тегло на яйцата: 58-60 грама.


Стандарт

Произход
Съществуват като отделна порода още от 1874г., създадени са в САЩ. В Европа са широко разпространени от 40-те години на ХХ век.

Цел на развъждането
Средно тежка порода със селекция в посока за яйца и с добра производителност на месо.
Производството на яйца в първата година е до 220 яйца, през втората година - 200 яйца, с кафява черупка, минималното тегло на яйцата за люпене - 60 грама. Полът на пилетата може да се идентифицира, чрез оцветяването на пуха, кожата и клюна.

Общ вид
Живи, бързо развиващи се, общоползвателни птици, с типичните характеристики на добрите кокошки носачки. Със средна дължина на тялото, с мощтна средно висока и широка фигура, пълни гърди, широк гръб, с добро заглаждане на горната и долната част на тялото.

Тегло
Петел: млад - 3.0-4.0 кг, възрастен - до 4,5 кг.
Кокошка: млада - 2.5-3.0 кг, възрастна - до 3,5 кг.

Размер на пръстена
Петел - II, кокошка - III.

Характеристики на породата при петлите

Глава: Умерено голяма, пропорционална на тялото.

Клюн: Къс, силен, леко извит, жълт.

Гребен: среден на големина, прост еднолистов, изправен, с 5-6 големи зъби равномерно нарязани, с малка първа и най-голяма последна, като гледани по върха зъбите образуват дъга, задния край следва линията на билото и задната част на главата, но не приляга близо до него, с мека и нежна тъкан.

Очи: Големи, изразителни, червено-кафяви.

Лице: Червено, пълно, леко наклонено.

Околоушки: продълговати, червени, гладки.

Обеци (менгуши): умерено дълги, овални, с нежна тъкан.

Шия: средно дълга, с пухкаво оперение.

Тяло: продълговато, широко, дълбоко, пълно, леко повдигнато.

Гръб: широк по цялото си протежение, при шията и опашката образува плавна линия, плосък в раменете, в предния си край е покрит с много буйната грива, а в задния край от обилно оперената опашка, със средна дължина, почти хоризонтален от врата до кръста, от линията на талията става леко вдлъбнат към опашката.

Опашка: средно дълга, умерено широка, поставена под ъгъл от 45 градуса, перата на опашката са в напълно затворен сноп със средна дължина, широка.

Гърди: широки, добре засводени, изпъкнали, дълбоки.

Корем: пълен и широк.

Криле: средно дълги, силни, добре оперени, добре прилепнали към тялото, маховите пера са широки.

Подбедра: със средна дължина, силни, добре оперени.

Крака: със средна дължина, доста големи, жълти, понякога с розово-червени ивици, с жълти пръсти, равномерно разпопожени един от друг, със светли нокти.

Оперение: със сравнително широки пера, добре прилягащо, със сравнително дебел мъх.

Характеристики на породата при кокошките
Подобно на тези при петлите с различия дължащи се на пола, с леки различия в средната дължина на тялото, с по-пълни и дълбоки гърди, пълен и добре развит стомах, по-тънък врат и опашка, като рулевите пера на опашката са широки, със средна дължина, леко изпъкващи над гръбното оперение, краката са жълти леко покрити със сив прах, жълт клюн с черно-кафяви ивици.

Оцветяване на оперението
За разлика от тесните ивици на оперението при Плимутрока, Амрока имат широки ивици, като черният цвят е прекъснат с редуващи се сиво-бели ивици. При петлите ивиците са със еднаква ширина, а при кокошките черните ивици са два пъти по-широки от сиво-белите, затова като цяло петлите изглеждат по-светли от кокошките. Черните ивици на опашните пера имат формата на дъга. Ширината на ивиците зависи от дължината на перото, като у по-дългите пера ширината на ивицата е по-голяма. Върхът на перата е в черен цвят. В долната си пухеста част перото трябва да има също така добре оформени и открояващи се ивици. Маховите пера на крилете също са добре кантирани.

Неприемливи дефекти
Късо и тясно тяло, твърде висока или твърде ниска фигура, твърде елегантна слаба фигура, наличие на пера без черна ивица в края, наличие на напълно черни пера, пух, който не е с характерния раиран модел, твърде тънки ивици на оперението характерни за Плимутрок-модела, с бронзов оттенък на оперението при младите петли или с кафяв цвят на ивиците, ниска люпимост на яйцата и слаба жизнеспособност, тесна или падаща надолу опашка, недоразвит тесен стомах, дълъг и остър клюн, дълбоко разположени очи, много дълги остри нокти, различен цвят на очите, груби крака.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook