Вход Търсене

» Худан

Худан (Houdan Chicken)

Първоначално са били известни под името Норманска кокошка, а по-късно вече се наричат с името „Худан” от градчето Худан намиращо се на 60 км от Париж.

Представени са в Англия през 1850 год., а едни от подвидовете е представен през 1865год. в Америка. Птиците от този вид за големи и тежки. Главата е голяма с гребен и къс клюн. Гребенът им наподобява лист. Характерното е че имат пети пръст а краката им не са покрити с пера.

Птиците имат смел характер, но са добри. Като тежест петлите достигат около 3,6 кг. Склони са да създават поколение но са доста тежки и по този повод не са особено подходящи за мътене.

Обичат да бъдат гледани с внимание, като е важно да им бъде осигурен подходящ съд за пиене на вода за да не се мокрят и цапат гребените и брадите им. Живеят по 7-8 години и са отлични за домашни птици любимци. Основни цветове са черни, бели и с цвят на лавандула.

Стандарт

Произход: Франция.

Предназначение
Скорозряла месодайна кокошка с фино бяло месо с годишна носливост 130 – 160 яйца с бяла черупка; минималното тегло на яйцата за люпене е 53 г

Общ вид
Средно висока, едра, месесто тяло с цилиндрична форма на трупа, с голяма кълбовидна качулка, развита брада, гребенът е листовиден – прилича на пеперуда, има по пет пръста на краката, жив темперамент.

Живо тегло: при петлите – 2,5 – 3,0, при кокошките – 2 – 2,5 кг.

Белези на породата при петлите
Глава: Широка, с добра извивка, на черепа си имат полусферична издатина, която служи за осова на качулката.
Качулка: Голяма, сферична, гъста, насочена общо назад, така че освобождава достатъчно място за гребена; тя е образувана от широки, дълги и здрави пера, лъчеобразно разположвни, така че не прилягат към главата.
Човка: Къса, доста силно завита, черна или на черни петна.
Гребен: Листовиден – прилича на пеперуда, образуван от две успоредно разположени извити плоскости с неголеми зъбци, среден на големина с яркочервен цват.
Очи: Червеникавожълти.
Лице: Червено:
Околоушки: Малки, покрити от брадаата, цветът им е без значение.
Менгуши: Малки, къси , покриъи от брадата.
Брада: Много добре моделирана, от три части – една под човката и две странични, спуска се надолу като воал
Шия: Дебела не много дълга, с богато шийно наметало.
Труп: Издължен и цилидричен, при това широк и дълбок, издигащ се леко нагоре.
Гръб: Широк, средно дълъг с богато шийно намерало.
Опашка: Богата, плътна с широки и красиво извити сърповидни прта поставена под ъгъл 30-40 градуса
Гърди: Много добре развити, широки и дълбоки.
Корем. Дълбок, широк, закръглен.
Криле: Прилягащи плътно към тялото.
Подбедра: Къси, масивни, по-голямата част са скрити от оперението.
Крака: Къси дебели, без оперение, леко разделечени, млечночервени с черни петънца или сиви с черни петънца, с по пет пръста на краката, като петият е боста дълъг, добре отделен от четвъртия и е насочен навътре, при това е леко дигнат нагоре.
Оперение: Меко, приляга, без пухен пояс.

Белези при кокошките
Почти хоризонтално разположеното тяло е тромаво, по-масивно и по-едро, отколкото при петлите; кокошките имат дълбоки и широки гърди и корем, съръзмерен на дължина и ширина гръб с лек наклон назад, средно голяма и прибрана опашка, кояо е разположена относително ниско около 30 градуса.Качулката е гъста, висока разположена е хоризонтално върху главата и има кълбовидна форма. Брадата е добре моделирана, от три части – една под човката и две странични, спуска се надолу като воал.

Окраска
Бяло оцветени Чисто бели, само при петлите се допуска лек млечен отенък по оперението на качулката и брадата
Гълъбово оцветени; Светъл сивогълъбов цвят, желателно по-светъл, бесз рисунак по перата; петлите са оцветени в по-тъмен цвят
Черно-бели: Основните цветове- зеленикаво лъскаво черно и белият цвят е равномерно разпределен по цялото тяло; при петлите преобладава черният цвят. Същото се отнася и за младите птици, в противен случай през втората година оперението ще просветлее и птиците ще изглеждат твърде бели.

Нежелателни белези
Слабо развити пръсти, неправилна форма на гребена, малка и неправилна по форма качулка, слабо развита брада, плоски гърди.


Информацията е предоставена от Клуб Птицевъд - гр. Перник

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook