Вход Търсене

» Антверпенски бантам

Антверпенски брадат бантам (Antwerp Belgian Bantam)

Произход: Белгия.

Предназначение
Запазване на специфичните характеристики при породата, с носливост около 80 яйца с тегло 25 гр. с бяла или жълта черупка.
Общ вид: Джуджевидна порода с набита фигура, много буйна брада и грива, розовиден гребен, почти отвесни крила, с жив темперамент.
Тегло: При петлите 0,6 кг; при кокошките 0,5 кг.

Пръстен: при петлите 11; при кокошките 9.

Белези на породата при петлите

Глава: Голяма, масивна.

Човка: Къс, извит, цветът зависи от цвета на оперението.

Гребен: Широк в основата, в средата леко изпъква, леко сплеснат назад, следва линията на шията, дъговиден, финно зърнест.

Очи: В зависимост от цвета на оперението.

Лице: Червено, почти напълно закрито от брадата.

Брада: Закръглена, буйнна, с цвят като перата на гърдите.

Менгуши: Почти липсват покрити от брадата.

Околоушки: Много малки закрити от брадата.

Шия: Къса, извита назад, перата на врата образуват изпъкнала буйна грива.

Труп: Широк, къс, плътен.

Гръб: Много широк, къс, с опашката образуват лирообразна форма.

Опашка: Средно дълъга, широка, под наклон от 60 градуса.

Гърди: Плътни и широки, изпъкнали високо, образуващи полукръг.

Корем: Ниско поставен, не развит.

Криле: Почти спуснати вертикално, близо до тялото.

Подбедра: Дълги и силни

Крака: Със средна дължина, гладки, с тъмносив цвят, зависи от цвета на оперението.

Оперение: Плътно прилепнало, предната част на тялото е по – пищно оперено от задната, перата на опашката са пиътни.

Белези на породата при кокошките

Като цяло, по – малъка от петела, различава се по половите характеристики. Крилата са по – високо поставени, отколкото при петела, опашката е средно дълга, със същата ширина.

Недопустими недостатъци: Гръбо отклонение от типа, голямо и грубото тяло, дълъг гръб, необичайна фигура, прекалено дълги и извити сърповидни пера, малка брада и грива, наличие на големи менгуши и околоушки, високи криле.

Окраска

Черна: Чисто черен цвят с зелен блясък, тъмнокафяви очи, тъмно сиви крака и клюн, за предпочитане с тъмни нокти.
Недопустими недостатъци; бронзов тон в оперението, пера без блясък, светли очи.

Бяла: Чисто бели, с кафяви очи, сиво – сини, крака и клюн.
Недопустими недостатъци; твърде жълт оттенък, светли очи.

Синя: Равномерно оцветяване по цялото тяло, син цвят с тесен тъмен кант, петелите са по тъмни от кокошките особено по гърба и гривата, очите са кафяви, сиво - сини, клюн и крака.
Недопустими недостатъци; наличие на чернокафяви патина или избелял цвят.

Черно перлена

При петлите: Основният цвят е черен със зелен блясък, с чисто бели петна по края на черните пера, равномерно разпределени по цялото тяло, ясно изразени особено в гърдите, крилата и подбедрата. В гривата и опашката са желателни малки бели петна на върха. Допустимо е да има три бели пера в едно от крилото. Очите са черни, краката и човката са сиви.

При кокошките: цветът на оперението е същото като при петлите, с разликите принадлежащи към пола, при възрастните кокошки окраската е изразена по – ясно. Очите са черни, краката и човката са сиви.
Недопустими недостатъци; груб и слаб изразен рисунък, ресни на опашката при петлите наличието на напълно бели пера в опашката.

Кукувича: Симетрично разположени напречни ивици от черен и сив цвят, ивици с еднаква ширина, при кокошката черните ивици са два пъти по широки от сивите, така че петела изглежда по – светъл. Очите са кафяви, краката и човката са сиви.
Недопустими недостатъци; наличие на бял цвят в оперението, силен кафяв оттенък в оперението.

Трицветна:
При петлите: Основният цвят е богат тъмно златисто – жълт (но в никакъв случай не означава, червено – кафяв или кафяв), всяко перо в края си завършва с кръгло черно петно и в него, на външния ръб има бяла перла. При старите птици бялата перла е по – голяма и черното петно наподобява полумесец. Перата на шията и кръста също са с перлен рисунък. Опашката е черна с бели точки по краищата. При младите птици бялото в опашката е по – слабо изразено.

При кокошките: Окраската е както при петлите, но с по – добре изразен перлен рисунък.Старите кокошки обикновено изглеждат по – светли.
Недопустими недостатъци; нечист основен цвят, размазан черно – перлен рисунък, бели пера в опашката, наличието на бели пера в едно от крилата, липсата на черни и бели напречни ивици на крилата при възрастните птици.

Жълто колумбийска: Основният цвят е златисто жълто равномерно по цялото тяло, петела и кокошка са сходни в оперението.
При петелите: Перата на вратната грива имат черен стволов рисунък, крилата сгънати отвън са в основния цвят, част от перата на кръста имат стволов рисунък. Опашката е чисто черена със зелен блясък, вторичните опашни пера са с жълти обшивки очите са кафяви очи, краката са сиво – син, клюна е тъмен. При кокошките: Като петлите с изключение на кръстните пера те са чисто жълти, очите са кафяви, краката сиво – сини, клюна тъмен.

Недопустими недостатъци: Червен или твърде светъл основен цвят на оперението, малко по – тъмни крила при петлите са допустими.

Съществуват и други видове окраски като Златиста; Сребриста и др.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook