Вход Търсене

» Смарагдова

Смарагдова патица (Smaragd eend)

Този вид патици са известни още и под наименованието Каюга. Те са вид опитомена порода птици, отглеждана главно за яйца и месо, но в наши дни и като вид декоративна птица. Името Каюга произлиза от името на езерото Каюга, което е едно езерата Фингър в региона на Ню Йорк, където тази порода е била много популяризирана.

Традиционната история за произхода на тази патица е свързана с факта, че един мелничар хваща две черни диви патета и в последствие ги отглежда в езеро близо до своята къща. В последствие потомството на тези две патици е било ценено заради своето ароматно месо и лесното им развъждане.

Породата Каюга е среден клас патици и е призната от Американската асоциация по домашните птици, още от 1874г.

Стандартното тегло за възрастен мъжки е 4 кг, а за женски екземпляр около 3.5 кг.

Патиците Каюга се отличават с черния си клюн и черното си оперение, което при подходяща слънчева светлина има ярък зелен смарагдово-металически отблясък.

При развъждането на този вид патици особено внимание се обръща както на правилния цвят на оперението така и на големите добре оформени гърди.

Патиците от тази порода имат тъмно кафяви очи, черни крака и глезени, с изключение на възрастни екземпляри, при които могат да се появят оранжеви отенъци.

Малките патета има черно оперение.

При изложения наличието на бял цвят в оперението се счита за дисквалификация.

От мнозина патицата е харесвана като чудесен домашен любимец, тъй като тя е много привързана към мястото си на обитаване. Патиците Каюга подлежат на дресура и могат да бъдат полезни в борбата с различни насекоми, охлюви и др.

Представителите от тази порода се грижат за своето потомство много по-добре в сравнение с други патици. Инкубационният период за излюпване на яйцата е 28 дни. В случай, че се използва инкубатор, в периода от 1-вия до 25-ия ден температурата трябва да е около 38°С, и влажност 86%, а в периода от 26-ия до 28-ия ден 37°С, и влажност 94%.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook