Вход Търсене

» Минорка

Минорка (Minorca)

Минорката е призната за порода в САЩ през 1888г.Срещат се птици с различни цветове на оперение,но предимно бял и черен(черната е по-разпространена).Това е много стара порода.Черната минорка е внесена в Англия през 1834-35г.от остров Минорка(Испания),от който носи и името си.Това е порода с направление за яйца,с бял цвят на черупката.
Формата на тялото е правоъгълна.Главата на минорките е с много характерен външен вид.Солиден червен гребен и бели възглавнички на ушите.При петлите гребенът трябва да бъде изправен,а при кокошките наклонен на една страна. Минорките са доста скорозрели за размера си.
Теглото на петлите е около 2,5-3,2 кг.,а на кокошките 2,3-3,0кг.Носливостта е 170-210 яйца с маса 57-62 гр.

Произход: Испания.

Предназначение: Добра носачка, с добри месни качества, с носливост 170 яйца, през първата година и около 140 яйца през втората година от снасянето им, тегло на яйцата 55 – 60 г.

Общ вид: Носачка със силно издължено тяло, едро и масивно в гърба, висока и горда стойка с богато оперение, с много добре изразени бели околоушки

Тегло: При петлите 2.5 – 3.0 кг, при кокошките 2,25 – 3,0 кг.
Пръстени: При петлите 20; при кокошките 18;

Белези на породата при петлите
Глава: голема, дълга, с много изпъкнал череп.
Човка: Силна, леко извита.
Гребен: Прост листовиден, идеално изправен яркочервен, относително голям и широк в основата, идва в средата на клюна, има 4-6 широки, дълбоки, равномерно нарязани зъби, които образуват върха на дъгата, на задния край следва линията на шията, но не я докосва.
Очи: Големи, искрящи, техния цвят е в зависимост от цвета на перата.
Лице: Червено, гладко, без оперение.
Околоупки: Големи, изразителени, гладки, твърди, формата им е малко заобленаи и леко удължени, не отиват твърде далеч в лицето, ярко бели със силен блясък.
Менгуши: Червени, гладки, добре закръглени отдлу, съответстват на големината на лицето, без бръчки.
Шия: Относително дълга, малко извита назад, с буйна грива.
Труп: Дълго, широко и дълбоко, когато се гледа от страни в никакъв случай не трябва да бъде под формата на правоъгълник, назад леко е стеснен и пада към опашката, умерено повдигнат в предната част.
Гръб: Дълъг, широк, с богато странично оперение.
Опашка: Пълътна, сгъстена, само леко повдигната в сравнение с линията на гърба, с дълги плитки и широки пера.
Гърди: Широки и пълни, добре закръглени.
Корем: Добре развит, ясно очертан.
Крила: Дълги, в непосредствена близост до тялото, раменете, с леко отпуснати крила.
Подбедра: Силни, месести ясно изпъкнали .
Крака: Средна дължина, здрави, с четири прави пръста, тъмни (черни) на цвят.
Оперение: Прилепнало към тялото.

Белези на породата при кокошките
Дълго тяло, с дълъг хоризонтален широк гръб, пълни гърди, дълбоки в средната част на корема, в странично погледната има формата на трапец, опашката е добре развита, следва леко повдигната дължината на гърба, има единични широки пера на опашката и великолепни покривни пера; гребена е относително голям, изправен отпред на човката, а след това увисва на една страна, но тя не закрива очите, с по-заоблени околоушки. Останалите характеристики са с подобни признаци като при петлите.

Нежелателни белези
Слабо, прекалено остро или топчесто тяло, прекалено груб скелет, висока опашка при кокошката, потънала част на корема, неправилна форма на гребена с много неравномеро разпределени зъбци , заоблени рамене (подобно на италианските кокошки) много малки околоушки различни на цвят от бялото, набръчкано, грубо, обрасло с перца лице, много къса опашка при възрастни птици.

Окраска
- Черни: Наситено черно със силен зелен метален блясък, лъскав черен клюн, при петлите по светъл на върха , краката са черни, ноктите са с рогов цвят, а очите са тъмно кафяви или черни.
Нежелателни белези: Оперение с кафяв, жълт, бронзов рисунък, изцяло пера без блясък, светли крака и човка, светли очи
- Бели: Сребристо-бели пера, без синьо, жълто или кремав цвят, клюн, крака, пръсти и нокти с тъмен цвят, Бели околоушки, червено лице и гребен.
Нежелателни белези: Силен жълт отенък по перата, пера, с различен цвят от бяло, жълти или сини петна, червеникави околоушки, жълт клюн.

Минорка с розовиден гребен

Подобно на Минорка с едноредов листовиден гребен, с тази разлика, че гребена е розовиден, който е със средна големина, нисък, здраво сраснал, с кратък изправен назад рог, следващ задната част на главата, без да следва линията на врата.

Джуджеста Минорка

Произход: Германия

Предназначение: Атрактивна дребна кокошка с висока фигура, дълго тяло, с носливост 120 яйца с бели черупки, с тегло 35г.

Тегло: При петлите: 0,9 кг, при кокошките 0,8 кг.

Пръстен: При петлите:15; при кокошките13.


Стандарта на породата е предоставен от Клуб Птицевъд - гр. Перник

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook