Вход Търсене

» Монашески

Монашески папагал (Quaker Parakeet / Myiopsitta monachus)

Този малък папагал, оцветен в зелено и сиво с правилно обучение може да се превърне в голям бъбривко. Той е много игрива, интелигентна и социална птица. Представителите на вида са едни от най-разговорливите малки папагалчета. В речника им влизат 50-60 думи и могат да се започнат да говорят още на 5-6 месечна възраст, а дори и по-рано. Научават се да имитират гласове и различни звуци.

Разпространение
Монашеското папагалче (Калита) е много интелигентно папагалче с много силен глас и интересно поведение. На големина достига 28 см. Родината на тези папагалчета е Южна Америка. Те се делят на 3 подвида и имат много мутации. Два от подвидовете обитават района на Уругвай и Парагвай, а третият образува затворена популация в централна Боливия. Често в районите, където Монашеските папагалчета живеят, биват смятани за вредители, защото унищожават пшеничната реколта. Монашеското папагалче живее на ята дори и през размножителния период.

Размножаване
Тези папагали са подходящи за отглеждане във волиера на открито, като в една волиера могат да се отглеждат няколко двойки. През размножителния период птиците правят гнезда от клонки и трева, като направата на гнездото може да продължи 3-4 месеца. Женската снася до 8 яйца, два-три пъти в годината. Няма изразен полов диморфизъм, но женската може да се различи от мъжкия по това, че е по-дребна, или по поведението си.
Могат да издържат и на минусови температури. Хранят се със слънчоглед, овес, канарено семе (канарос), царевица, пшеница, фъстъци, плодове и др. Славят се като много добри имитатори на човешката реч.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook