Вход Търсене

» Шилоопашата

Шилоопашата патица (Anas acuta)

Тя е наричана още и "Кълкуйрук" е средно голям представител на семейство Патицови, разред Гъскоподобни. Тежи между 0,7 и 1,2 кг, дължина на тялото 52 – 70 см, размах на крилете 85 см, шията е сравнително дълга и тънка, опашката също е дълга и шилоподобна, откъдето носи и името си. Човката и краката са тъмно сиви. Лети бързо и леко. Плува добре, но не обича да се гмурка. Гласът на мъжката е специфичен крясък: фюрр, фюрр или тихо мелодично свистене. Изразен полов диморфизъм, мъжката е по-ярко окрасена.

Разпространение
Среща се навсякъде където има водни басейни и открити пространства за гнездене. Отдава предпочитание на езера, блата и язовири. В България е сравнително често срещан вид.

Начин на живот и хранене
Приема смесена храна,като на север преобладава животинската, а на юг растителната. Благодарение на дългата си шия достига храна на по дълбоки места отколкото другите представители на семейството.

Размножаване
Гнездото често се намира далеч от водата. То представлява спретната ямка сред мъх или друга подходяща растителност, покрито с пух. Снася 6–12 зеленикави яйца, с размери 55х39 мм, които мъти 23–26 дни. Малките се излюпват достатъчно развити за да могат да се придвижват и хранят самостоятелно.

Допълнителни сведения
Близък със Зеленоглавата патица вид, с който има регистрирани случаи на кръстоски. Ловен обект на територията на България.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook