Вход Търсене

» Еклектус

Еклектус (Eclectus Parrot / Eclectus roratus polychloros)

Еклектусът е забележителна птица и е идеална за домашен любимец. Те са интелигентни , забавни , любопитни , могат да съжителстват и с други видове папагали , естествено след като добре са представани един на друг. Когато са обграждани с много любов , всеотдайност и търпение те бързо свикват с заобикалящата ги среда . Предпочитат по тихата и спокойна атмосфера.

Размер и тегло на птицата в зряла възраст: 35 см. 450 – 600 гр.

Разпространение: Еклектусът е папагал родом от Соломонските Острови , Нова Гвинея, североизточна Австралия и Малукските Острови.

Оперение при възрастните птици
Този вид е необикновен за семейството на папагалите заради сексуалния си диморфизъм. Мъжките представители на този вид са с ярко зелено оперение, с бонбонено- царевично жълта горна част на клюна и черна долна част , опашката и крилете имат отенъци на синьо и червено , очите са оранжеви; Женските са с червени глави и синьо – пурпурни гърди, с черни човки и жълтеникави очи със син контур около тях.

Оперение при подрастващите птици
Младите са като възрастните , но не с толкова наситен цвят на оперението , очите са кафяви , човката и при двата пола е тъмно кафява с лек жълт отенък.

Продължителност на живота: над 50 години

Хранене
Диетата в природата се състои основно от плодове , неозрели ядки , и малко семена . Любими плодове са нара и папаята . В плен те се хранят основно с плодове , включващи манго , смокини , гуава , банани , пъпеш , диня , портокал , грозде , ябълки и малка част семена. Този вид птици имат по-голяма нужда от витамин А и затова в менюто им трябва да присъстват храни богати на бета каротин : броколи , къдраво зеле , тиква , сварени сладки картофи , прясна царевица ; цикорията , глухарчето са много важни , богати са на калции и други хранитлни съставки; просото е едно от семената които те харесват; варен кафяв ориз , зелен фасул , зелена и червена чушка ; Не трябва в никакъв случай да им се дава авокадо , шоколад , висококалорична храна с която ние се храним.

Размери на кафеза
Препоръчително е кафеза да е с размери достатъчни за пълния размах на крилете на птицата , да има място за игра и играчки.

Минимални препоръчителни размери: 48 x 48 x 90 см.
Размери на кутията за мътене: 30.5см. x 30.5см. x 61 см.
Инкубационен период: 28 – 30 дни
Възраст на пълно оперение: 11 седмици
Тегло на люпилото: 16гр.
Максимална тежест на възрастна птица: 355 - 470 гр.
Тегло при отбиване на птицата ( при бебетата): 330 – 470 гр.
Люпило и размер на яйцата: 2 овални яйца, 49 x 31 мм
Размножителен период: целогодишно , в зависимост от климатичните условия.

Още за тези папагали

Разпространение
Този подвид обитава Нова Гвинея и прилежащите около нея острови (Кай, Тробиан и архипелагът Луизиада).

Описание
При този вид папагали има ясно изразен полов диморфизъм. Женската е с червен врат, гуша, гърло и горна част на тялото. Гърдите са сини. Около очите има тесен син пръстен. Мъжкият е ярко зелен с две червени ивици отстрани на гърдите и светло сини раменни извивки на крилете.

Размножаване
Могат да се отглеждат и размножават, както в големи волиери, така и в клетки с размер 200/100/100 сантиметра. Гнездилката е с големина 30/30/65 см. Снасят по две яйца, които женската мъти 28 дни. Малките излизат от гнездото на около 80 дни и стават самостоятелни след 3-4 седмици.

Еклектусите са много спокойни птици, изключително талантливи имитатори, съперничещи по възможности на жакото.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook