Вход Търсене

» Каролинка

Каролинка (Aix ponsa)

Те са дребни птици от семейство Патицови, разред Гъскоподобни. Тежи между 0,5 и 0,7 кг, дължина на тялото 45–48 см. Има изразен полов диморфизъм, мъжката е красиво оцветена, а женската почти незабележима с маскировъчни цветове.

В Северна Америка e екологичния еквивалент на Мандаринката, с която са в един род, заема същата екологична ниша и обитава сходен биотоп. Аклиматизирана е в Европа (включително България) и Азия, като в някои страни се е превърнала в често срещан вид. Начина и на живот е в по-голяма степен свързан с дърветата отколкото на Мандаринката. Когато търси подходящо място за гнездене, ловко се разхожда по клоните на дърветата и оглежда всяка попаднала и дупка. Гнезди в дупки по дърветата, често пъти на значителна височина от порядъка на двадесетина метра. Снася 7–12 синкави яйца, които мъти само женската. Мъжката я напуска в този период и се присъединява към ятата от други мъжки. Отглеждана на много места като паркова птица, добре понася съжителство с човека. В някои страни е обичаен ловен обект. На територията на България е защитен вид.

Разпространение
Каролинката може да се срещне на територията на почти цяла Северна Америка. Постоянните й територии са от атлантическото крайбрежие (от Нова Скотия на север до Флорида на юг) до центъра на САЩ и по цялото тихоокеанско крайбрежие на САЩ. Каролинките прекарват зимата в Южна Калифорния и мексиканското тихоокеанско крайбрежие. Живеещите в южните части не мигрират.

Ареал
Тези птици живеят обикновено в гористи местности, около езера, реки, язовири или други сладководни басейни. Гнездят в кухини по дърветата до километър и половина от водата. Териториите през зимата са същите, като през размножителния период.

Описание
Мъжките и женски възрастни имат гребен на главата, квадратна опашка, бял корем и бяла линия на края на крилата. Мъжките са от 48см до 54см на дължина, а женските от 47см до 51см. Размаха на крилете е между 70см и 73см, а теглото между 500г и 700г. Главата на мъжкия наподобява дъга, като се преливат зелено, синьо и лилаво и две успоредни бели линии, започващи от основата на клюна и зад очите и завършващи зад главата. Женските са кафяво-сиви, с бял кръг около очите, бял врат и сиви гърди. Младите приличат на възрастни женски. Каролинките могат да бъдат сбъркани с Американски Фиш (Anas americana), когато летят, защото белите линии и гърбовете на каролинките не се виждат добре. Също могат да бъдат сбъркани с Мандаринки (Aix galericulata). Разликата е, че мандаринката е с по-светлосива глава и отличителни петна около очите.

Размножаване
Каролинките се ухажват през есента и през пролетта. Мъжките са с една женска през по време на мътенето и отглеждането на малките, но за следващото люпило са с друга. Мъжките използват многоцветното си оперение, зад а привличат женските, а женските – силен пронизителен писък1. Каролинките демонстрират няколко вида ухажване, наподобяващи плясване с крило и опашка и взаимно почистване с клюн. По време на пляскането с крила и опашка мъжкия повдига крилата и опашката бързо, показвайки техните страни на женската. Взаимното почистване с клюнове задълбочава отношенията между птиците и те започват да си кълват главата и врата взаимно.
Размножителния период при Каролинките на юг е от февруари до началото на март, а при живеещите на север – от средата на март до средата на април. При птиците живеещи на юг може да има второ люпило за един сезон.
Каролинките правят гнездата си в кухини в дърветата. Женската снася от 6 до 15 яйца (средно 10) и ги мъти около 30 дни. Малките патенца се излюпват от 6 до 18 часа след първите пропуквания на черупката. Те започват да търсят храна 24 часа след излюпването. Женската се уверява, че няма хищници преди първото излизане на малките от гнездото. Веднъж излезли от гнездото, те се разпръсват, за да търсят храна. Патетата стават напълно независими към 56-70 ден след излюпването. Мъжките не се грижат за малките.

Продължителност на живота
Средната продължителност на живота на Каролинките е 3-4 години. Максималната възраст достигната в природата е 15 години. През първите две седмици от излюпването умират 86-90% от патетата. Лова също причина са високата смъртност, но той не застрашава вида.

Поведение
Каролинките ходят, плуват и летят. Те са дневни птици и с изключение на женските с патенца спят във водата. Те са социални животни и често се събират вечер и мигрират по двойки или на малки ята. Въпреки, че нямат територия, мъжките гонят, кълват и удрят, когато пазят партньорката си. Битките са кратки. Те заплашват другите птици, като рязко ги удрят с клюновете си. Приема се, че мъжките доминират над женските и възрастните над младите птици.

Общуване
Възрастните Каролинки имат 12 вида „крясъци”, а малките само 5. повечето звуци при възрастните са предупредителни, или за да привличат партньорите си. Мъжките и женските издават звуци по време на полет. Женските имат „крясък”, с който откриват партньора си и викат малките. Малките също започват да издават звуци 2-3 дни след излюпването. Те издават звуци за заплаха, тревога или допир. Когато станат на три месеца започват да издават звуци, като на възрастни.

Хранене
Каролинките са всеядни. Те се хранят с ядки, плодове, водни растения, семена, мекотели, насекоми и др.

Хищничество
Хищници, ловуващи Каролинки: Вирджински Бухал (Bubo virginianus), Американски пор (Neovison vison), Червената (Vulpes vulpes) и сивата (Urocyon cinereoargenteus) лисици, Миеща мечка (Procyon lotor), Американски алигатор (Alligator mississippiensis), Черен смок (Elaphe obsoleta) и др.

Икономическо и стопанско значение за хората
Каролинките не са враждебни към хората. Хората ловуват Каролинките и ядът тяхното месо и яйца. Заради многоцветното си оперение, тяхната перушина се използва за изработката но изкуствени примамки при риболов.
Опазване на вида
Резултата от лова и унищожаването на естествените местообитания на Каролинките е изчезването им през 1900г. Днес, въпреки че са обект на ловците, тяхната популация се увеличава. В отговор на загубата на час от ареал им, хората слагат изкуствени кутийки за мътене. Те се поставят на разстояние от техните естествени райони за мътене. Те са направени от дърво и други материали.

Превод: Михаил Николов

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook

Абонамент

Абонирайте се за информационен бюлетин на уеб сайта.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете email адреса му: